Svetski dan AIDS. Gde smo tu mi?

Svetski dan AIDS, 1. decembar, obeležava se ove godine pod sloganom "Globalna solidarnost, zajednička odgovornost".

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

07:15

Svetski dan AIDS. Gde smo tu mi?
Foto: depositphoto/leolintang

Statistika kaže da je u Srbiji od januara do novembra ove godine novootkrivenih 55 osoba inficiranih HIV-om.

To je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine kada je HIV dijagnostikovan kod 175 osoba, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut".

HIV je registrovan ove godine 17 puta više kod muškaraca u odnosu na žene, a najveći broj novodijagnostikovanih osoba je uzrasta 20 do 49 godina (77,5 odsto).

Najmlađa osoba kojoj je dijagnostikovana HIV infekcija ima 19 godina, a najstarija 76 godina.

U odnosu na način transmisije, kod 54 osobe HIV je prenešen seksualnim odnosom bez kondoma, u 98 odsto svih prijavljenih slučajeva, od kojih je 47 muškarca koji su prijavili rizične seksualne odnose sa drugim muškarcima.

U istom periodu, kod 10 osoba je novodijagnostikovan AIDS, dok su četiri osobe umrle od AIDS-a, što je pet puta manje obolelih i četiri puta manje umrlih u poredjenju sa istim periodom 2019. godine.

U Srbiji trenutno žive 2.843 osobe kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da još oko 400 osoba ne zna da je inficirano HIV-om.

Od početka epidemije, 1985. godine, zaključno sa novembrom 2020. godine u Srbiji su registrovane 4.123 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 2.047 osoba obolelo od AIDS-a, dok je 1280 osoba inficiranih HIV-om preminulo (1159 od AIDS-a, a još 121 osoba umrla je od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa ovom infekcijom).

U prilog globalnoj solidarnosti, i u Srbiji zdravstveni radnici i organizacije civilnog društva čine napore da nastave sa pružanjem usluga prevencije, testiranja, lečenja i podrške osobama inficiranim HIV-om, usvajajući nove načine za prevazilaženje izazova u pružanju tih usluga usled pandemije Kovid-19.

Svako usporavanje pružanja tih usluga ostavilo bi mnoge ranjive populacije u većem riziku od HIV infekcije, ali i smrtnih slučajeva povezanih sa AIDS-om.

U našoj zemlji kod dve od tri osobe HIV infekcija se dijagnostikuje kada je imunološki sistem osobe već značajno narušen.

Kasno postavljena dijagnoza HIV infekcije je povezana sa povećanim rizikom od obolevanja i umiranja, slabijim odgovorom na terapiju i povećanim rizikom za dalje prenošenje.

Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih simptoma, jedini način da se otkrije je da se osoba koja je imala rizik testira.

Svako testiranje na HIV treba da bude dobrovoljno i poverljivo, a može se obaviti tokom cele godine u savetovalištima pri svim institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u još nekim zdravstvenim ustanovama, u 24 grada širom Srbije.

Kao i u svetu, i u našoj zemlji HIV infekcija je hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ali samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše umnožavanje HIV-a.

U Srbiji HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da nakon završene dijagnostike započnu odmah lečenje HIV infekcije koje daje odlične rezultate.

Visokoaktivna antiretrovirusna terapija (HAART) je dostupna i besplatna u Srbiji od 1997. godine za sve osobe inficirane HIV-om.

Lečenje kombinovanom antiretrovirusnom terapijom je dostupno u četiri regionalna centra: Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

U periodu 2003-2019. godine registrovano je značajno povećanje osoba inficiranih HIV-om na lečenju kombinovanom antiretrovirusnom terapijom (2.065 osoba krajem 2019. prema 330 osoba krajem 2003. godine), što je rezultiralo da se od 2000. godine registruje značajna redukcija obolevanja i umiranja od AIDS-a u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: