Bundestag zaustavlja nekontrolisano trošenje na savetnike u ministarstvima

Odbor za budžet Bundestaga doneo je značajnu odluku kojom bi trebalo da se stane na kraj nekontrolisanom i preskupom angažovanju spoljnih eksperata za potrebe ministarstava, što je posledica "afere savetnik" čiji je glavni akter bila sadašnja predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, saznaje nemački nedeljnik Špigel.
Bundestag zaustavlja nekontrolisano trošenje na savetnike u ministarstvima
Foto: Pixabay
U zaključku odbora koji kontroliše budžete svih ministarstava ukazuje se da nemačka vlada u narednim mesecima mora da preduzme konkretne mere kako bi se "značajno smanjio angažman spoljnih savetnika".
 
Osim toga, ministarstvima je dat rok da do sredine juna iduće godine sastave izveštaje u kojima će svako predstaviti adekvatne mere i način njihovog sprovođenja.
 
Špigel podseća da je preterano angažovanje savetnika dovelo do prevelikih izdataka jer oni u svim ministarstvima vode i projekte i upravljaju procesima, pa čak i pišu zakone, a samo tokom prošle godine nemačka vlada je na njihove usloge potrošila više od pola milijarde evra.
 
Ponekad je angažovanje stručnjaka smisleno, ali u mnogim slučajevima u ministarstvima rade ljudi koji su dovoljno kompetentni da i sami obave posao koji se dodeljuje eksternim stručnjacima, za velike novce.
 
Nedavno je u ministarstvu odbrane Nemačke izbila "afera savetnik" čiji je glavni akter bila tadašnja ministarka odbrane Nemačke, a danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, što je dovelo do pokretanja istražnog procesa i konačno do ovakve odluke budžetskog odbora.
 
Odbor za budžetska pitanja je važan za nemačku vladu jer može da odobri ili da ne odobri budžet.
  • Caslav

    01.12.2020 07:05
    Kod nas kada pijacar postavi pitanje na sta se trose drzavne pare, postane "sorosevac", sta god to znacilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet