Izvor: B92

Nemačka traži da alpske zemlje još uvek ne otvaraju svoja skijališta kako bi borba protiv pandemije koronavirusa bila bolja, no čini se da će dogovor s Austrijom biti teško postignut, izjavila je kancelarka Angela Merkel.

"Skijaška sezona se bliži. Pokušaćemo da na evropskom nivou dođemo do rešenja oko zatvaranja svih skijališta", rekla je kancelarka u nemačkom parlamentu, dodavši da s obzirom na otpor Austrije to možda neće biti moguće.

U prvom talasu pandemije na početku godine mnogi Nemci zarazili su se u austrijskom skijalištu Išgl, a Nemačka je još prošli mesec izdala upozorenja za putovanja u popularna skijališta u Austriji, Italiji i Švajcarskoj.

Francuska, Italija, Slovenija, Nemačka i Austrija na samom početku zime odlučile su da ostave otvorenim skijališta, u nadi da će se stopa širenja zaraze u međuvremenu smanjiti.

Foto: Depositphotos/ swisshippo

Mere zatvaranja u Austriji ukidaju se 7. decembra i još uvek se ne zna šta će to značiti za austrijski skijaški sektor. Austrija inače nije blagonaklona zajedničkim evropskim pravilima. Najviše stranih turista u Austriju dolazi iz Nemačke.

Početkom nedelje, italijanski premijer objavio je da neće biti skijanja za Božić "jer bi imali treći talas epidemije". U ponedeljak je pozvao na zatvaranje skijališta u celoj Evropskoj uniji tokom božićnih i novogodišnjih praznika kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, što je naišlo na pomešane reakcije.

Tako je kancelarija austrijskog ministra finansija odmah upozorila da bi zatvaranje skijališta zemlju koštalo oko 2,4 milijarde evra u izgubljenim prihodima tokom božićne sezona od tri nedelje.

"Ako EU zaista želi zatvaranje, mora to platiti", poručio je ministar Bluemel, dodajući da bi Unija trebala kompenzovati 80 odsto tih prihoda, u skladu s programom pomoći austrijske vlade svim poslovnim subjektima zatvorenim zbog kovida 19.

Francuska vlada je odlučila da skijališta moraju ostati zatvorena do početka 2021., iako 15. decembra stupa na snagu odluka o ukidanju strogih mera i otvaranju bioskopa, muzeja i pozorišta, zbog čega su stanovnici alpskog mesta Megeve, u podnožju Mont Blanca, ostali razočarani i frustrirani.

To se skijalište uvelike pripremalo da već pre Božića, nakon ublažavanja mera izolacije, dočeka i ugosti ljubitelje belog sporta, no nakon odluke vlade stanovnici Megevea osećaju da su "kažnjeni" te se pitaju zašto će, recimo vozovi ponovo da prevoze putnike, a skijaške gondole i žičare to neće smeti.

Foto: Deposithphotos / Foto: Depositphotos / difughtt

Predsednik Emanuel Makron je najavio postupno popuštanje epidemioloških mera - rekao je kako je "nemoguće zamisliti" otvaranje skijališta za Božić i Novu godinu, već da bi to radije učinio u januaru.

Švajcarska, koja nije članica EU, već je otvorila svoja skijališta.

Skijaški centri u Sloveniji pripremaju se za novu sezonu kao da će ona sutra početi, uprkos najavama vlade da s njom još neko vreme ne treba računati na to zbog teške epidemiološke situacije.

Jelko Kacin izjavio je da je skijanje, a posebno masovno, u ovim uslovima vrlo problematično, dodavši da se o celoj situaciji i perspektivi skijališta u doba pandemije razgovara na visini zemalja alpskog kruga.

Po Kacinovim rečima, biće potrebno da se o pitanju otvaranja skijaške sezone uskladi više zemalja koje su s tim imale probleme početkom ove godine, kad je epidemija došla u Evropu, kako bi se "sprečilo da ta delatnost opet bude jedno od izvorišta širenja bolesti".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.