Započet proces ekshumacije posmrtnih ostataka osoba koje se vode kao nestale tokom sukoba na Kosovu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević/MO

Predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije i šef Beogradske delegacije Veljko Odalović, predsedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef Prištinske delegacije Ibrahim Makoli, posetiće u sredu rudnik Kiževak kod Raške, gde je započet proces ekshumacije posmrtnih ostataka osoba koje se vode kao nestale tokom sukoba na Kosovu, saopšteno je danas.

Proces ekshumacija posmrtnih ostataka počeo je u sklopu aktivnosti Komisije za nestale Vlade Srbije i Radne grupe za nestale na Kosovu, a na osnovu naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, navodi se u saopštenju Komisije za nestale.

Lokacija kod Raške bila je bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine, a „osim nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL), EULEKS, predstavnici MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača“.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa te lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti MKNL.

„Sprovođenje ekshumacije na lokaciji rudnik Kiževak je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih“, naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari