Detalj sa utakmice (©FIBA Basketball)
Detalj sa utakmice (©FIBA Basketball)

Gruzija vuče Srbiju na Evrobasket, pala i Švajcarska

Vreme čitanja: 2min | pon. 30.11.20. | 17:36

Jedan od domaćina završnog turnira savladao Švajcarsku i tako značajno pomogao Orlovima pred susret sa Finskom

Srbija nije mogla da se izbori sa Švajcarskom, Gruzija jeste! I ta pobeda mogla bi da bude od velikog značaja za odlazak selekcije Igora Kokoškova na završni kontinentalni turnir 2022. godine. Nacionalni tim kojim je nekada komandovao današnji selektor Srbije dobio je Švajcarsku sa 91:84 i tako ostao perfektnog skora u Grupi E pred završne dve utakmice.

Švajcarska sada ima skor 1-3, a Srbija bi mogla do 2-2 ako dobije Finsku od 18 časova. Tačnije, pobednik tog susreta imaće 2-2 pred dve poslednje utakmice u februaru.

Izabrane vesti

Pobedi Gruzije doprineo je najviše raspucani Tadus Mekfaden sa 24 poena (8/11 iz igre, 6/9 za tri), dok je na to dopisao još šest asistencija i dva skoka za indeks korisnosti 27. Toko Šengelija, koji je dobio specijalnu dozvolu moskovskog CSKA da igra za svoju zemlju kako bi se ublažio negativni odjek njegovog transfera u redove ruskog velikana zbog netrpeljivosti između dve zemlje, upisao je 17 poena, šest uhvaćenih i pet podeljenih lopti za indeks 22. Gjorgi Šermadini je imao 11 poena, osam skokova i tri asistencije, a Givi Bakradze 12 poena.

Kod Švajcarske Marko Mlađan je ubacio 19 poena (6/15 iz igre, 2/6 za tri) uz sedam skokova, dok je dva poena manje imao Roberto Kovač (5/8 iz igre, 6/7 sa penala). Heroj pobede nad Srbijom Dušan Mlađan ostao je na samo osam poena, ali i pet skokova, dok je Džonatan Kazadi ubeležio dabl-dabl sa po 10 poena i asistencija.

Gruzija je praktično sve vreme kontrolisala rezultat u Espu i zasluženo pobedila Finsku. Ipak, prelomna je bila serija Gruzije 13:3 u trećoj četvrtini, kada je razlika ponovo bila dvocifrena (59:47), posle čega je ubrzo otišla i na maksimalnih 15 poena (65:50). Gruzija je i u poslednjoj deonici nekoliko puta imala po 15 poena razlike, ali Švajcarska nije gubila nadu i uporno je napadala koš protivnika.

Stigli su Švajcarci na samo četiri poena minusa (76:80) posle koša Marka Mlađana, ali je Gruzija i tada ostala pribrana dovoljno da odbije i poslednji nalet protivnika. Važnu minijaturu sa pet uzastopnih poena imao je upravo Šengelija, da bi ga Šermadini ispratio i kompletirao seriju 7:2 kojom je Gruzija ponovo otišla na osam razlike (87:78) uz manje od dva minuta na satu. Švajcarci se od tog udarca nisu oporavili, iako su pokušali da šutevima sa distance otvore put do nove pobede u Finskoj.

Sada sve ostaje na Srbiji, jer bi pobedom napravila veliki korak napred ka plasmanu na Evrobasket...

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET - 4. kolo

Grupa E

Švajcarska – Gruzija 84:91

/M. Mlađan 19 – Mekfaden 24/

18.00: Srbija – Finska



tagovi

košarkaška reprezentacija GruzijeTadus Mekfadenkvalifikacije za Evrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara