Svijet

Orban: Njemačka i EU nam uzmu šest milijardi evra, a daju nam četiri

Orban: Njemačka i EU nam uzmu šest milijardi evra, a daju nam četiri
Foto: Tanjug/AP | Orban: Njemačka i EU nam uzmu šest milijardi evra, a daju nam četiri

BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da bogatije zemlje EU "sa Njemačkom na čelu", godišnje uzmu oko šest milijardi evra Mađarskoj, pod raznim izgovorima, dok Mađarska od EU dobije četiri milijardi evra iz budžeta.

Orban je odgovorio Martinu Šulcu, bivšem šefu njemačke Socijaldemokratske partije i predsjedniku Evropskog parlamenta u periodu između 2012. i 2017. godine, koji je, kako je naveo Orban, "napadao Mađarsku godinama" jer je branila svoje granice i nije prihvatala migrante.

Kako je prenijela agencija MTI, Šulc je u intervjuu za Deutschlandfunk optužio mađarsku vladu za represiju nad medijima, antisemitizam i profiterstvo.

Orban je kasnije u odgovoru naveo da novinari u Mađarskoj imaju više slobode nego njihove kolege iz Njemačke.

Što se tiče optužbi za antisemitizam, Orban je odgovorio da se "otvoren antisemitizam i uznemiravanje Jevreja i dalje dešava u Njemačkoj", i da je to nezamislivo da se desi u Mađarskoj.

Premijer Mađarske je rekao da je Šulcova najveća laž bila oko raspodjele novca Evropske unije.

"Šulc i mnogi Nijemci su se pretvarali da daju novac siromašnima i da su zbog toga u deficitu. Zapravo, oni imaju najviše benefita od evropskog jedinstvenog tržista. Daju novac od svog profita drugim članicama kroz EU budžet, a mnogo toga ponovo završi u njihovim rukama. Licemjerno je očekivati od nas da budemo zahvalni na tome", dodao je Orban.

Orban je naglasio da je situacija jasna.

"Članstvo Mađarske u EU ne košta Njemačku ni centa, oni profitiraju od nas", kazao je Orban.

Prednost Njemačke je zbog toga što je Zapadna Njemačka uspjela da sakuplja kapital 45 godina, dok su "Mađarsku konstantno pljačkali sovjetski komunisti", dodao je premijer Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije