Vujović: Prioritet usklađivanje sa pravilima o ekologiji EU 1Foto: Pixabay/MabelAmber

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da u narednom periodu treba podizati svest o značaju zaštite životne sredine i uskladiti propise sa pravilima Evropske unije.

Na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, Vujović je rekla da se već mesec dana intenzivno radi na detektovanju prioriteta, koji su to projekti koji mogu da započnu i da se ralizuju u skladu sa budžetom za 2021. godinu.

„Govorimo o oblasti koja je veoma široka, mnogo toga je započeto a nije urađeno. Problemi u zaštiti životne sredine su nagomilani i ne može se naći rešenje u jednom danu ali moramo se truditi da podižemo svest, da se uskladimo sa proposima EU i da kreiramo dugoročnu strategiju za rešavanje problema“ rekla je ministarka.

Pomoćnik ministra Filip Abramović predstavio je rezultate rada Ministarstva od avgusta do oktobra i istakao da su nastavljeni radovi na realizaciji osam IPA projekata.

Reč je o upravljanju otpadom u Subotici, postorojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Raški, Kraljevu, Nišu i Čačku, realizacija projekta „mape buke“ u Nišu, implementacija poglavlja 27 i upravljenje otpadom u Novom Sadu.

Abramović je naveo još nekoliko pravilnika, uredbi i predloga zakona na kojima je Ministarstvo radilo u prethodnom periodu.

Predsednik Odbora Ljubinko Rakonjac zamolio je poslanike da se jave za reč ali je sugerisao da mnogo ne ulaze u temu izveštaja već da iznesu neke predloge ili probleme, da ministarka bude upoznata, ili da se jave za reč ako žele da čestitiaju ministarki i njenom timu.

Za reč se javila samo poslanice SDPS Samira Ćosović koja je zahvalila zbog projekta zatvaranja deponije Stanjevina u Prijepolju i zamolila da Ministarstvo bude istrajno kada je reč o sanaciji i drugih deponija u tom kraju.

Ministarka Vujović rekla je da će i u narednom periodu biti realizovani projekti proširenja ili uređenja deponija u Užicu, Novoj Varoši i Prijepolju.

Sednici su prisustvovali i predstavnici „Zelene stolice“ koja okuplja više od 60 organizacija civilnog društva, ali je njihovo jedino pitanje bilo da li će se Odbor na posebnoj sednici baviti Budžetom za narednu godinu.

Predsednik odbora odgovorio je da će to zavisiti od epidemiološke situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari