1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Teške reči na kongresu Alternative za Nemačku

30. novembar 2020.

Desničarska AfD ide dalje ka raskolu. Umereno krilo optužuje radikalnu frakciju da udaljava stranku od običnih građana. Na kongresu u Kalkaru je AfD ipak uspela da se dogovori oko socijalne i penzione politike.

https://p.dw.com/p/3m0GS
Glasanje u Kalkaru
Glasanje u KalkaruFoto: Wolfgang Rattay/REUTERS

Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je na partijskom kongresu u mestu Kalkar na zapadu zemlje htela da stavi naglasak na socijalnu i penzionu politiku, kako bi se približila „običnom“ čoveku.

Ali šef stranke Jerg Mojten je u uvodnom obraćanju delegatima skrenuo debatu u sasvim drugom smeru, izazvavši ogorčenu svađu oko kursa partije. Mojten je predvodnik umerene strruje u stranci koja se godinama bori protiv krajnje desničarske frakcije.

Zdravstvena i socijalna politika

Partija je pred savezne izbore naredne jeseni uspela da otkloni nedostatak socijalne programatike – usvojeni su smernice za zdravstvenu politiku i predlozi za stabilizaciju penzione politike. Posle višečasovne debate predloge je usvojilo čak 89 odsto od oko 500 delegata.

Stranka zahteva slobodu u izboru vremena kada počinje penzija, ukidanje privilegovanih penzija političara, starosno osiguranje samostalnih preduzetnika i jačanje privatnih penzionih fondova.

Da bi se ustanovila poreska pravda između poreskih obveznika koji imaju decu i onih koji su bez dece, roditeljima bi država za svako dete trebalo da uplati po 20.000 evra na penzioni konto. Nije usvojen predlog da se ovo ograniči samo na nemačke državljane.

Osim toga zahteva se poboljšanje ambulantnog zbrinjavanja pacijenata, smanjnje poreske stope za lekove i zadržavanje bolničkih kapaciteta u seoskim područjima.

Mojtenov govor i žustra rasprava

Otvarajući kongres, prvi čovek stranke Jerg Mojten je udario na desno krilo. Upozorio je na verbalnu radikalizaciju kao što je upoređivanje zakonskih propisa o suzbijanju korone sa nacističkim zakonima. On je rekao da partiji šteti blizina aktivista koji demonstriraju protiv karantina kao i sve agresivnija, neotesana i nekontrolisana retorika.

Jerg Mojten oštro prema krajnjim desničarima
Jerg Mojten oštro prema krajnjim desničarimaFoto: Wolfgang Rattay/REUTERS

Mnogi prisutni delegati su se usprotivili Mojtenu. Šef poslaničkog kluba Alternative za Nemačku Aleksander Gauland smatra da je Mojtenov nastup „raskolnički“. I zamenih šefa partije Štefan Brandner je govor uporedio sa „torpedom“ koji je stranci naneo tešku štetu. Poslanik u Bundestagu Jirgen Pol, koji je iz istočnonemačke Tiringije gde je radikalno krilo posebno jako, optužio je Mojtena za „aroganciju“ rekavši da je Mojtenovo vreme u stranci prošlo. 

Ali za reč su se javili i brojni delegati koji su podržali partijskog šefa, kao što su prvi ljudi stranke u pokrajinama Hamburg ili Severna Rajna-Vestfalija.

Nemački mediji skeptični

Komentator lista Rajnfalc kaže da je partijski šef Mojten u suštini u pravu kada upozorava da izgrednici i huškači odbijaju građanske glasače od partije, ali onda podseća da je Mojten „sa nastupom dobro vaspitanog građanina uvek znao da sakrije to da je i sam doprineo radikalizaciji Alternative za Nemačku“.

List Augsburger algemajne smatra da Mojten sa svojim umerenim kursom izgleda kao stranac u sopstvenoj kući: „Alternativa za Nemačku samu sebe demontira – a Jerg Mojten će se pre ili kasnije zapitati da li je to uopšte njegova partija.“  

Najveći konzervativni dnevni list u zemlji Frankfurter algemajne cajtung donosi drugačiju perspektivu – komentator smatra da su pokrajinski ogranci stranke iz zapadnog dela zemlje začuđujuće organizovani i da su podržali Mojtena, a da je glasna manjina radikalnih istočnonemačkih delegata, prešla u defanzivu. „Mojten želi svojom borbom da spreči da se stranka stavi pod nadzor Službe ustavne zaštite“, smatra komentator lista.

Ostaje da se vidi da li će Alternativa za Nemačku ovako podeljena izbeći opservaciju za potencijalni desni ekstremizam i protivustavne aktivnosti u narednoj izbornoj godini.

dd (dpa, dlf, dw)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android