Lekari za B92.net: "To što je neko izgubio čulo mirisa nije garancija da će proći lakše"

Četiri od pet osoba koje su prijavile gubitak čula mirisa imaju pozitivne testove na antitela, a pacijenti oboleli od kovida 19 koji nisu imali problema sa gubitkom čula ukusa i mirisa imali su znatno težu kliničku sliku, pokazala je nedavna stručna studija u Njujorku. Da je gubitak čula usko povezan sa Sars-CoV-2, konstatuje otorinolaringolog prim. dr Katarina Stanković sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" jer, kako kaže, sve virusne infekcije gornjih disajnih puteva uvek počinju od nosa, ali da pri pregledu pacijenata treba isključiti sve druge moguće uzroke gubitka pomenutih čula, poput korišćenja drugih nazalnih lekova, alergijske ili hronične upale sinusa...

Zdravlje

Izvor: S.Vasiæ

Ponedeljak, 30.11.2020.

10:40

Default images
Foto: deposit/lightsource

"Još je rano da bi se izašlo sa realnim studijama o procentu pacijenata kod kojih je gubitak čula mirisa i ukusa povezan sa intenzitetom kliničke slike. S' obzirom na aktuelnu infekciju kovid 19 virusom, o kojoj se još malo zna, treba je shvatiti maksimalno ozbiljno. Ono što je definitivno dokazano je da je mesto ulaska kovid virusa nosna sluznica i sluznica gornjeg sprata ždrela. Što se virus duže zadrži, a veoma je invazivan - oštećuje nazalnu sluznicu i zbog toga pacijenti vrlo brzo po izlaganju gube čulo mirisa. Obično gubitak čula mirisa, prati gubitak čula ukusa, ali kod manjeg broja paacijenata", potvrđuje dr Stanković za B92.net.

Kako ističe, primećeno je i da pacijenti gube u potpunosti čulo mirisa, da nemaju poremećaj u smislu pogrešne percepcije mirisa (koja može biti znak nekog drugog oboljenja).

Gubitak čula mirisa javlja se i kod gripa, ali u znatno manjem procentu nego kod koronavirusa.

"Primećeno je da je gubitak čula mirisa najčešće prvi simptom, a da se ostali simptomi u smislu povišene telesne temperature, malaksalosti, otežanog disanja ili kašlja javljaju tek posle nekoliko dana. Do sada se svi slažu da u proseku gubitak čula mirisa traje od 5 do 30 dana, i većini pacijenata se čula vraćaju, za razliku od pacijenata sa hroničnim rinosinuzitisima, kod kojih može doći do trajnih gubitaka čula", kaže naša sagovrnica.
Foto: Depositphotos-Goodluz
Da je sad već jasno da to što neki ne osećaju miris ili ukus hrane i te kako ovih dana ima veze sa koronom saglasan je i specijalista ORL dr Aleksandar Vujović iz bolnice KBC "Dr Dragiša Mišović Dedinje". Međutim, vrlo je skeptičan po pitanju toga koliko ovaj simptom može da bude pouzdan znak da neko neće završiti na respiratoru.

"More studija se pojavljuje dnevno. Sve su one rađene na malim uzorcima. Ne kažem, verovatno postoje slučajevi koji to potvrđuju, ali sve je to previše konkretno zaključeno za kratko vreme. U medicini nema matematike. Ne verujem u studiju koja kaže da je neko sa gubitkom čula dobar kandidat da prođe lakše. To može biti izuzetak, ali ne i pravilo jer sve zavisi od nečijeg imuniteta. Jedino pravilo je da pravila nema", kaže za B92.net dr Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: