30. novembar  2020. 11.35  | Izvor: Tanjug

Francuska: Optuženi policajci koji su tukli i vređali na rasnoj osnovi

PARIZ -

Četvorica francuskih policajaca optužena su zbog premlaćivanja tamnoputog muzičkog producenta Mišela Zeklera, nedelju dana nakon što je njihov navodno ničim izazvan napad isplivao na video snimku koji je skandalizovao zemlju.

Na snimku se vidi kako su policajci udarali, šutirali i udarali pendrekom Zeklera, koji je tvrdio da su ga nekoliko puta vređali na rasnoj osnovi, preneo je Gardijan.

Pre nego što se pojavio video snimak, policajci su optužili Zeklera (41) da je pružao otpor prilikom hapšenja i da ih je napao.

Trojica policajaca su ispitana zbog namernog ispoljavanja nasilja i falsifikovanje izjava, dok je četvrti policajac, koji je upotrebio suzavac optužen za namerno ispoljavanje nasilja.

Dvojica policajaca, 44-godišnji brigadir sa 19 godina navodno uzorne službe i 23-godišnji policajac nalaze se u pritvoru, dok su dvojica uslovno puštena na slobodu.

Na konferenciji za novinare pariski javni tužilac Remi Heic rekao je da su trojica policajaca koja se pojavljuju na video snimku izjavila da su se uspaničili, ali i da su priznali da su neopravdano tukli žrtvu.

Negirali su, međutim, da su Zeklera vređali na rasnoo osnovi. Policajci su naveli da su prišli Zekleru zato što nije nosio masku i jer se iz njegove torbe osećao jak miris kanabisa.

Nakon pretraživanja torbe, policija je pronašla samo 0,5 g kanabisa, rekao je Heic.

Slučaj je ponovo izazvao bojazan da će se novim zakonom koji su francuski poslanici odobrili prošle sedmice, a kojim se ograničava pravo na objavljivanje ili emitovanje slika policajaca i žandara dok su u službi u određenim okolnostima, koristiti za prikrivanje navodnih prekoračenja ovlašćenja.