30. novembar  2020. 10.10  | Izvor: Tanjug

U Inzbruku odlučeno: Diana spasila srpsku decu

BEČ -

Senat austrijskog grada Insbruk jednoglasno je odlučio da na spomen ploči, koja se postavlja na rodnoj kući Diane Budisavljević, stoji da je "spasavala uglavnom srpsku decu iz logora NDH".

Članovi Senata i odbora za kulturu su 18. novembra jednoglasno usvojili konačnu verziju teksta za spomen ploču.

Socijaldemokratski pokret oslobodilaca pokrajine Tirol i Srpska pravoslavna omladina Insbruk (SPOJI) pokrenuli su 2010.godine inicijativu u vezi sa očuvanjem sećanja na Dianu Budisavljević.

Tada su pokušali da izdejstvuju postavljanje spomen-ploče na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije u samom centru Inzbruka.

"Nakon preimenovanja dečijeg vrtića u gradskom naselju Rajhenau, koji će od sada nositi ime „Diana Budisavljević“, veoma nas raduje što je došlo i do odluke o tekstu za spomen-ploču za Dianu. Kao što znate, mi smo zajedno sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola još 2010. pokrenuli prvu inicijativu i tada pokušali da postavimo spomen-ploču na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije. Tada nam to nije pošlo za rukom. Sada, 10 godina kasnije, kada je grad Inzbruk početkom ove godine ovu tematiku ponovo oživeo konačno je i realizovano, a na čemu smo veoma zahvalni svim učesnicima unutar grada Inzbruka i van institucija istog”, navodi se u saopštenju SPOJI.

SPOJI je iskazao veliko poštovanje što su predstavnici grada pokazali hrabrost i na kraju odlučili da ogromnu većinu, od genocida, spašene dece nazovu svojim imenom i tako ih sačuvaju od zaborava.

"To je veoma važan i ključni korak koji dokazuje da se u Inzbruku obraća pažnja na sve aspekte jedne savremene i žive kulture sećanja. Najvažnije u tome jeste svakako da se identitet žrtava, a u ovom slučaju spašene dece, ne prećuti, što ste Vašom odlukom uspešno i sproveli u delo. Nije reč samo o ove dve tačke, već nam se celokupan nacrt teksta za spomen-ploču veoma dopada i kao takav je najbliži istorijskim i naučnim saznanjima. Ubeđeni smo da će ploča na njenoj rodnoj kući biti veoma prihvaćena od šire javnosti, kao i da će imati značajan doprinos u sećanju na Dianu i njene podržavaoce. Istovremeno se nadamo da će ploča služiti kao inspiracija za nastavak jedne uspešne kulture sećanja u Inzbruku i Austriji”, ukazuje SPOJI u pismu gradskim vlastima.

Diana Budisavljević iz Inzbruka je tokom Drugog svetskog rata uz pomoć drugih podržavalaca spasila više hiljade pretežno srpske dece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj NDH.