Na spomen-ploči pisaće "spasila uglavnom srpsku decu"

Senat grada Inzbruka odlučio da na rodnoj kući Diane Budisavljević postavi spomen-ploču na kojoj će pisati da je spasavala uglavnom srpsku decu iz logora NDH.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 30.11.2020.

06:30

Na spomen-ploči pisaće
Ilustracija/Foto: foremniakowski/depositphotos

Članovi Senata i Odbora za kulturu grada Inzbruka su 18. novembra na sednici Senata grada Inzbruka jednoglasno usvojili konačnu verziju teksta na spomen-ploči za Dianu Budisavljević (devojački Obekser). Usvojen tekst koji će stajati na spomen-ploči glai:

"Diana Budisavljević, devojački Obekser

1891-1978

Diana Budisavljević iz Inzbruka je tokom Drugog svetskog rata uz pomoć drugih podržavalaca spasla više hiljade pretežno srpske dece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj "Nezavisnoj državi Hrvatskoj".

Tek mnogo godina posle njene smrti njen humani angažman postao je poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom spomen-pločom na njenoj roditeljskoj kući grad Inzbruk odaje poštu ovoj hrabroj ženi.

Gradska opština Inzbruk"

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI) ističe da ih veoma raduje što se grad odlučio za verziju imena Diane Budisavljević, kakva je, ističu, i na njenom nadgrobnom spomeniku na insbruškom Zapadnom groblju,prenosi RTS.

"Ovim pismom Vam, međutim, želimo iskazati naše ogromno poštovanje, jer ste kao predstavnici našeg zajedničkog grada Insbruka ponovo pokazali hrabrost i na kraju odlučili da ogromnu većinu, od genocida, spasene dece nazovete svojim imenom i tako ih sačuvate od zaborava. To je veoma važan i ključni korak koji dokazuje da se u Insbruku obraća pažnja na sve aspekte jedne savremene i žive kulture sećanja. Najvažnije u tome jeste svakako da se identitet žrtava, a u ovom slučaju spasene dece, ne prećuti, što ste Vašom odlukom uspešno i sproveli u delo", navodi SPOJI.

Socijaldemokratski pokret oslobodilaca Tirola i SPOJI prvi su pokrenuli inicijativu da se sačuva sećanje na Dianu Budisavljević (dev. Obekser) i to 2010. godine.

Tada su pokušali da izdejstvuju postavljanje spomen-ploče na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije u samom centru Insbruka. Ono što tada nije pošlo za rukom, sada je kroz preuzimanje ove tematike od grada Inzbruka, uspelo, navodi još RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: