Читај ми!

Privreda stoički podnosi krizu, državne mere ublažile štetu

Zahvaljujući sveobuhvatnom paketu države, srpska privreda se s kovidom 19 bori bolje od zemalja u regionu. Najmanju štetu pretrpele su prehrambena i hemijska industrija. Broj radnika u pogonima koji su zbog zaražavanja ili kontakata odsutni kreće se od jedan do pet odsto, što ne utiče bitnije na proizvodnju.

Početak pandemije koronavirusa sa nepoznanicom doneo je nesigurnost i otežao nabavku repromaterijala, ali prehrambenu industriju nije spotakao.

U "Prima novi", najvećoj domaćoj kompaniji u Leskovcu sa više od 1.000 radnika, kraj godine dočekuju sa uvećanim prometom, novim investicijama i radnim mestima.

"Pre par dana smo pustili u rad novu liniju za proizvodnju vafla. Vrednost investicije je 1.100.000 evra, uposlili smo novih 40 radnika i sa starom linijom smo dobili ukupan kapacitet od 570 tona gotovog proizvoda", kaže Danilo Stojanović, generalni direktor fabrike "Moravka", Leskovac.

Bojan Stanković, radnik "Moravke", vrlo je zadovoljan: "Tako brzo da dobijem posao za vreme korone, to je neverovatno."

Cele godine ovde se radi u tri smene bez predaha kako bi napolitanke stigle do kupaca u okruženju, ali i preko okeana u Ameriku i Australiju.

Stao izvoz nameštaja 

Drugačija slika u drvoprerađivačkoj industriji. Korona je zaustavila izvoz. U pogonima holandskog investitora koji je na jug zemlje stigao prošle godine, umesto nameštaja, tokom vanrednog stanja, proizvodili su maske i zaštitna odela i donirali ih bolnicama, vojsci, policiji.

Stolice, fotelje i garniture iz Vranja sada ponovo kreću ka Holandiji i Nemačkoj.

"Prelazimo na osnovnu proizvodnju, potpisali smo nove ugovore, evo sad nam se širi proizvodnja, udvostručujemo broj radnika, zapošljavamo sada radnike, dajemo rešenja za stalno uz najbolje plate", navodi Ivica Stanojević, tehnički direktor firme "Mobels", Vranje.

Popravlja se situacija u tekstilnoj proizvodnji 

Zatvaranje prodajnih objekata širom sveta i smanjena potražnja usporili su i tekstilnu proizvodnju. Turski "Evrotaj", koji od pre dve godine teksas za poznate svetske brendove proizvodi u Kraljevu, proletos je zatvorio pogon na pet nedelja.

Situacija se popravlja pa su u najavi i nova zapošljavanja.

"S obzirom na to da smo dobili neke ozbiljne porudžbine za naredni period, mart i april, mi ćemo već do kraja decembra zaposliti 200 osoba", napominje Elvisa Koca, rukovodilac ljudskih resursa "Evrotaj", Kraljevo.

Državne mere ublažile štetu 

Veću štetu po srpsku privredu ublažile su državne mere. Kompanije na jugu Srbije nisu pretrpele veće gubitke.

"I strane firme i domaće firme koje ovde rade, imaju pad proizvodnje negde oko 10 odsto, što je ipak podnošljivo", kaže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Da tako i ostane, preduzimaju se sve preventivne mere kako bi se zaposleni sačuvali od korone.

Smederevska železara 960 radnika iz administracije, u tri grupe po dve nedelje, šalje na godišnji odmor i plaćeno odsustvo.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво