Zbog čega je pre 20 godina krivično gonjen Marko Milošević? 1Foto: Danas

Ubrzo posle petooktobarskih promena 2000. godine i pada režima Slobodana Miloševića, na udaru novih vlasti našao se i njegov sin Marko Milošević, zbog ranijeg organizovanja prebijanja i zastrašivanja aktiviste Otpora, u to vreme omladinskog pokreta, čija je politička kampanja „Gotov je“ bila je jedan od važnijih kohezicionih faktora antipredsedničkih demonstracija.

„Opštinskom javnom tužilaštvu u Požarevcu podneta je krivična prijava protiv Marka Miloševića, sina bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića i grupe njegovih prijatelja. Prijavu je podneo predsednik Opšitnskog odbora Nove Srbije i aktivista „Otpora“ Zoran Milovanović. Krivična prijava podneta je i protiv radnika preduzeća „Madona“, čiji je vlasnik Marko Milošević, Zorana Ivanovića – Roleksa, Milana Lazića, Bojana Tadića, Milana Bajića, Aleksandra Ašanina i Vladislava Ašanina“, prva je informacija u tekstu Danasovog dopisnika iz Požarevca, gde se desio nemio događaj.

„Grupa radnika „Madona“ napala je Zorana Milovanovića i odvela ga u diskoteku „Madona“, gde je nastavljeno maltretiranje.

Milovanovića je telefonom pozvao Zoran Ivanović – Roleks i zapretio mu da će njegova porodica biti izložena maltretiranju ukoliko ne dođe pred pomenuti video-klub.

Prilikom susreta ispred kluba „Faraon“, kako se navodi u prijavi, Aleksandar Ašanin je Ivanovića oborio na zemlju, a zatim su počeli da ga tuku Ivanović, Bajić, Vladislav Ašanin i Tadić.

Lazić i Tadić su prislonili Milovanoviću pištolje na glavu, ubacili ga u automobil i odvezli u diskoteku „Madona“ gde ih je sačekao Marko Milošević“.

Autor teksta preneo je i onaj deo prijave u kom je opisano nasilničko ponašanje naslednika eks predsednika Srbije i liderke, tada veoma uticajne, Jugoslovenske levice Mirjane Marković.

„Marko Milošević je tražio od Milovanovića da mu kaže koliko para, kao aktivista „Otpora“, dobija iz inostranstva, gde se štampa materijal i ko je glavni čovek u „Otporu“.

Milošević je tada upalio motornu testeru i pretio Milovanoviću da će je njome iseći, a potom baciti u Veliku Moravu.

Posle pretnji Vladislav Ašanin i Bajić su Milovanovića odveli do grada i izbacili ispred kluba „Faraon“, zapretivši mu da ćuti o ovom incidentu.

U autu je Milan Bajić drškom pištolja udario Milovanovića i neneo mu teške telesne povrede „u vidu potresa mozga“.

U istom broju Danasa spomenut je još jedan od teških obračuna sa požarevačkim „državnim neprijateljima“, sa istim akterima u liku batinaša-saradnika mlađanog Miloševića, za kog su roditelji ponosno pričali da je veliko bogatstvo počeo da stiče „nošenjem gajbica sa praznim i punim flašama za jednu kafanu u Požarevcu za 5.000 dinara mesečno“.

„Zoran Ivanović – Roleks, Milan Bajić, Milan Lazić, Bojan Tadić su učestvovali i u tuči ispred požarevačkog kafića „Pasaž“ 2. maja ove godine, kada su pretučeni aktivisti „Otpora“ Momčilo Veljković i Radojko Luković i pravnik Nebojša Sokolović“.

Trinaest godina kasnije, zbog zastarelosti je zatvoren krivični postupak protiv vlasnika pomenutog luksuznog noćnog kluba i zabavnog parka „Bambilend“ u Požarevcu, otvorenog samo mesec dana posle NATO bombardovanja Srbije i to na zemljištu čuvene konditorske kompanije „Bambi“, jer je Milošević junior ubrzo posle pada očevog režima emigrirao u Rusiju, gde i danas živi i uživa u dobijenom političkom azilu, pa je ostao nedostupan srpskom sudstvu.

Sin najmoćnijeg para u novijoj istoriji naše države je povezivan i sa švercom cigareta, u vreme sankcija protiv SR Jugoslavije, nedozvoljenom preprodajom automobila, nafte, pa i droge, a dovođen je i u vezu sa nezakonitim preuzimanjem vlasništva nad radio stanicama, pekarama, prodavnicama računara… po celoj zemlji.

Danas su vesti o njegovom životu sa novom porodicom i biznisu u Moskvi retke i šture, a poslednji put je u javnosti viđen na prošlogodišnjoj kremaciji majke preminule u ruskoj prestonici.

Niti srpski mediji i ovdašnja javnost evociraju sećanja na Markov život u vreme vladavine njegovog oca, osim kada dobiju neki povod za to.

„Rekao sam Danilu da neće biti Marko Milošević, kao što ja nisam Slobodan Milošević… Moj sin radi normalan, običan posao. Nosi kutije. Radi u prodavnici jednoj na Vračaru i ima platu od 550 evra. Ništa ne pada sa neba, nadam se da će on postati radnik i moći sve sam sebi da obezbedi… Ne mogu da se pravim da mi je svejedno kad takvog dečka pokušavaju da satanizuju. Nije ovo napad na mog sina ovo je napad na mene a njega koriste. Moj sin nije ništa uradio. Hoće na silu da mi dete uporede sa kriminalcem… On je pošten dečko. Bolji je od mene, ja sam u njegovim godinama svašta radio, gori sam bio i od tih navijača koji su sa njim u društvu – neke su od izjava sadašnjeg predsednika Srbije i jedno vreme ministra informisanja u vreme Miloševićeve vlasti, Aleksandra Vučića, povodom medijskih navoda o učestvovanju njegovog naslednika u tuči na jednom beogradskom splavu i fotografija na kojima je Danilo Vučić u više vremenskih intervala i na različitim mestima zatečen u društvu ljudi sa policijskim dosijeima.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari