Vesti

0

PRL: Izmeniti Zakon o radu i uskladiti propise socijalne zaštite za sve radnike

Autor: KP

Izvor: Beta

PRL: Izmeniti Zakon o radu i uskladiti propise socijalne zaštite za sve radnike

Izvor: Foto: Pixabay.com

Udruženje radnika na internetu uputilo je zahtev Vladi Srbije da se nađe pravedno i održivo rešenje u regulisanju pravnog statusa radnika i radnica koji žive od svog rada preko interneta.

PRL je u saopštenju ocenila da su trenutna rešenja i najavljene mere države u pogledu samooporezivanja radnika duboko nepravedni i neodrživi.

"Ne samo da stopa poreza i doprinosa koja trenutno iznosi i do 46 odsto predstavlja ogroman namet neprilagođen realnim zaradama, već bi retrkoaktivnim oporezivanjem iznos koji bi radnici morali da plate zajedno sa zateznim kamatama mogao da iznosi i do 80 odsto ostvarene zarade u datom periodu", naglašeno je u saopštenju.

Istakli su da se protivu takvom, kako su ocenili, kažnjavanju radnika kao krivaca za trenutnu situaciju i da se zalažu za oporezivanje zasnovano na jasnim kriterijuma i prilagođeno prirodi rada putem interneta, kao i uvođenje progresivnog oporezivanja nakon neoporezivog dela, "što bi svim radnicima omogućilo pristojan život od sopstvenog rada".

"Radnici na internetu spadaju u armiju 'prekarnih radnika', koji su isključeni iz radničkih prava na osnovu nesigurnih radnih angažmana ili nepostojanja bilo kakvog ugovora. Gotovo polovina radnika u zemlji su radno angažovani na taj način, bilo preko agencija, ugovora o delu, na privremenim i povremenim poslovima, stručnom osposobljavanju i dr", dodaje PRL.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR