Kanada zabranila izvoz pojedinih lekova kako bi sprečila nestašicu 1Foto: EPA/ JAWAD JALALI

Kanada je zabranila izvoz pojedinih lekova koji se izdaju na recept kako bi sprečila nestašicu u zemlji, kao odgovor na meru Sjedinjenih Američkih Država koja sutra stupa na snagu kojom je omogućen uvoz medikamenata iz inostranstva zbog niže cene.

Kako prenosi BI-Bi-Si, iako su lekovi koji se izdaju na recept u Kanadi skuplji nego u mnogim zemljama, znatno su jeftiniji u odnosu na cene u SAD.

Brojni kanadski dobavljači lekova upozorili su da će plan američkog predsednika Donalda Trampa o uvozu izazvati nestašicu u Kanadi.

Pandemija je već povećala potražnju za nekim lekovima, navodi agencija AFP.

U saopštenju kanadskog ministarstva zdravlja se navodi da država 68 odsto lekova nabavlja iz inostranstva i zato je važno da se izbegne bilo kakav poremećaj u snabdevanju.

Tramp je u julu potpisao naredbu kojom se dozvoljava legalan uvoz jeftinijih lekova iz Kanade.

Mesec dana kasnije, kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da je srećan ako može da pomogne drugim državama svojim zalihama, ali da je njegov prioritet je zaštita potreba Kanadjana.

Proizvodjači lekova suočili su se sa žestokim kritikama američkih političara – uključujući Trampa, kao i osiguravajućih društava i grupa pacijenata zbog visokih cena novih lekova i poskupljenja nekih starijih generičkih lekova.

Novoizabrani predsednik Džozef Bajden ranije je govorio o mogućem uvozu lekova zbog smanjenja troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari