BRANKO RUŽIĆ ZA KURIR: Obrazovanje se ne sme prekinuti,  SCENARIO O ZATVARANJU ŠKOLA NE POSTOJI!
Foto: Ministarstvo prosvete

intervju nedelje

BRANKO RUŽIĆ ZA KURIR: Obrazovanje se ne sme prekinuti, SCENARIO O ZATVARANJU ŠKOLA NE POSTOJI!

Društvo -

Obrazovne ustanove i prosvetni radnici su pokazali i dokazali spremnost da se prilagode situaciji i svi u sistemu su preuzeli ozbiljan teret kako školska godina ne bi bila izgubljena, već maksimalno iskorišćena u datim okolnostima

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić preuzeo je resor obrazovanja u trenutku kad je, zbog epidemije koronavirusa, dovedena u pitanje i cela školska godina. Novi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u intervjuu za Kurir poručuje da mogućnost zatvaranja škola "ne postoji ni u primisli", jer se očekuje efikasnost mera koje su upravo uvedene - delimičan prelazak na nastavu na daljinu.

Ružić otkriva i zašto socijalisti žele u savez s naprednjacima na predstojećim predsedničkim, ali i parlamentarnim izborima, uprkos varnicama već na početku rada ove vlade. Događaj u kojem ministarka energetike Zorana Mihajlović sa sastanka izbacuje dugogodišnjeg direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića Ružić naziva - kreativnim razmimoilaženjem.

foto: ministarstvo prosvete

Donete su nove mere koje se tiču funkcionisanja nastave u školama. Koliko će to poremetiti ovu školsku godinu i šta može biti sledeći korak, ukoliko se nastavi nepovoljna situacija?

- Škole i prosvetni radnici su pokazali i dokazali spremnost da se prilagode situaciji i svi u vaspitno-obrazovnom sistemu su preuzeli ozbiljan teret kako školska godina ne bi bila izgubljena, već maksimalno iskorišćena u datim okolnostima. Očekujem da ovaj prelazak na onlajn nastavu starijih razreda osnovnih škola, svih srednjoškolaca, uz istu preporuku visokoškolskim ustanovama, plus raniji istodobni zimski raspust na teritoriji čitave Republike, a u periodu do dolaska vakcina, upravo podrži napore države i struke da se ova pošast zaustavi.

Šta su vam kao ministru prosvete najveći strahovi u vezi s neizvesnim tokom epidemije? Postoji li scenario po kojem se škole mogu i zatvoriti?

- Scenario o zatvaranju škola ne postoji ni u primisli. Vaspitno-obrazovni proces će imati svoj kontinuitet i u ovakvim okolnostima, jer je obrazovanje sfera društva od najvišeg nacionalnog interesa. Svakodnevno smo spremni da reagujemo i ništa ne preduzimamo sami, već se uvek uzima u obzir stav zdravstvenog dela kriznog štaba, koji donosi preporuke na osnovu svih prikupljenih informacija. Verujem da će postojeće sveobuhvatne mere dati željene efekte.

O srpskom fudbalu

Ne trebaju nam rovovi, već sistemski pristup

Jeste li pratili reprezentativni fudbal?

- Kao i svaki drugi građanin ove zemlje koju svi volimo, teško mi je palo ispadanje od Škota. Indisponiranost, loša energija i manjak želje baš tog dana, mislim da je to nedopustivo. Imamo odlične pojedince, i protiv Rusa se videlo da znaju, umeju i mogu kada su odlično taktički ukomponovani.

Šta se dešava u srpskom fudbalu i šta kažete na lavinu koju je pokrenuo Nemanja Vidić? - O Nemanji Vidiću nema potrebe da bilo ko govori, jer o njemu govori činjenica da je bio kapiten Mančester junajteda i njihov najbolji defanzivni igrač u novijoj istoriji. Međutim, ukoliko želimo da naš fudbal bude još bolji, nisu nam potrebne "lavine", zabijanja u rovove, već jedan moderan, sistemski pristup dostojan 21. veka, i svakako mnogo više mudrosti. Svi volimo da budemo selektori, fudbalski funkcioneri, pa i igrači. Međutim, samo racionalnim pristupom se može krenuti dalje ka boljim rezultatima. Iskreno se nadam da ćemo uspeti da se kvalifikujemo na Svetsko prvenstvo u Kataru, a što se tiče kadrovske politike, njome neka se bave oni koji su za to pozvani.

S obzirom na to da je smisao rotacija i smena na ministarskim pozicijama veća efikasnost, šta ćete popravljati ili raditi drugačije u odnosu na prethodnika Mladena Šarčevića?

- Najvažnije u ovom momentu je da sačuvamo bezbednost i zdravlje naše dece, prosvetnih radnika i nenastavnog osoblja i da očuvamo kontinuitet vaspitno-obrazovnog procesa. Naravno, paralelno s tim, radimo na nastavku otpočetih reformskih procesa i projekata, daljoj digitalizaciji obrazovanja, razvoju dualnog obrazovanja, uspostavljanju Jedinstvenog informacionog sistema prosvete, kao orijentira za obrazovne politike, nastavljamo rad na strateškim dokumentima, zakonodavnoj aktivnosti, daljem unapređenju nauke i tehnološkog razvoja, koji predstavljaju kičmu naše privrede, industrije i sveukupnog razvoja.

Kako vama izgleda Dačićev predlog da SPS ide zajedno sa SNS na parlamentarnim i predsedničkim izborima 2022. godine? Plašite li se da socijalisti takvim potezom mogu izgubiti identitet kao stranka?

- Podsetiću vas da o tom tzv. gubljenju identiteta slušamo sada već osam godina, a u međuvremenu ne samo da je došlo do gubljenja identiteta nekih, nego je s političke scene nestalo tuce nekada relevantnih stranaka, a SPS je, kao jedina tradicionalna kredibilna politička stranka, i posle tri decenije bitisanja, na mestu s kog utiče na društvene i političke procese, a sve u interesu građana i građanki. Glasači SPS i SNS nisu identični, jer bi u suprotnom svi bili u jednoj stranci, ali ono što nas vezuje jeste državotvornost, ekonomski razvoj i napredak Srbije, očuvanje nacionalnog digniteta uz evropske vrednosti i budućnost za koju se zalažemo. Na toj platformi je naš zajednički predsednički kandidat više nego ubedljivo pobedio na prethodnim predsedničkim izborima i zato to svakako jeste orijentir za model nastupa na sledećim izbornim ciklusima.

Doba korone

Nedostaje mi srpska neposrednost

Šta vam najviše nedostaje u ovoj "novoj normalnosti" na koju moramo da se navikavamo?

- U momentu kada ostajemo bez dragih ljudi zbog korone, nevaspitano bi bilo da se na nešto žalim. Ali ako nešto treba da izdvojim, to je neposrednost koja je karakteristična za sve nas koji živimo u Srbiji.

Prve varnice po formiranju vlade pojavile su se na relaciji SPS-SNS. Kako ste doživeli svađu ministarke Zorane Mihajlović i vašeg stranačkog kolege i direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića?

- Ne bih rekao da se radi o bilo kakvim varnicama na međustranačkom nivou. Pre bih zaključio da se radi o kreativnom konceptualnom razmimoilaženju, čak i blagom nenamernom nepoznavanju procedura, a barem ja, zaista, nisam primetio jedno slovo u javnosti koje bi zaličilo na konflikt, a da je došlo od strane direktora "Srbijagasa".

Važno je za državu, građanke i građane da konstantno beležimo napredak u segmentu energetske bezbednosti, stabilnom snabdevanju i realizaciji strateških infrastrukturnih projekata u energetskom sektoru. U tom uspešnom mozaiku vidim i gospodina Bajatovića, kao izuzetno dragocen i strateški važan deo, kao što, kao i uvek do sada, prepoznajem i nepresušnu energiju svoje uvažene koleginice Mihajlović.

Ivana Kljajić/ Kurir.rs

Foto Ministarstvo prosvete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track