Naslovna / Prirodna medicina

Bolno grlo, afte i upalu desni umiriće žalfija. Evo kako da pripremite rastvor

Priredio/la: I. V.|21:37 - 28. 11. 2020.

Kada neka biljka nosi naziv koji znači spasiti, izlečiti – jasno je zašto žalfija služi kao lek i siromašnima i bogatima

žalfija avan Žalfija se koristi kao čaj ili tinktura Foto: Shutterstock

Od davnina je žalfija veoma cenjena i omiljena lekovita biljka. Rimljani su joj dali ime Salvia officinalis i to odmah govori koliko su je još pre 2.000 godina cenili i upotrebljavali. Jer, Salvia potiče od reči salvare što znači spasavati, izlečiti. Još jedna zanimljivost govori koliko je lekovita ova biljka. Naime, u skriptama poznate medicinske škole u Salermu bukvalno je zapisano „Zašto da umre čovek kome u bašti raste žalfija!“

Najbolja za lečenje bolesti usta i grla

Čuveni poznavalac lekovitog bilja Hieronymus Bock žalfiji nije mogao da naže zamerku, te je i zapisao da „od svih grmova, jedva da postoji biljka iznad žalfije, jer ona služi kao lek i siromašnima i bogatima“. Britanci su je smatrali „spasiteljicom od rane smrti“ pa se često moglo čuti da „ko želi dugo da živi, mora u maju da jede žalfiju“. U prirodnoj medicini žalfija se upotrebaljava u obliku čaja ili tinkture. List žalfije sadrži etarsko ulje čiji su glavni sastojci tujon, cineol i kamfor, tanine, soli fosforne kiseline i kalijumove i kalcijumove soli. Najviše je poznata kao lekovita biljka za lečenje bolesti usta i grla. Ta svojstva zasnivaju se na antiseptičkom dejstvu etarskog ulja žalfije i adstrigentnom (antiupalnom) delovanju tanina iz ove biljke. Zbog ovakvog delovanja ulazi u sastav mnogih lekovitih preparata za ispiranje usta i grla, jer je odlično sredstvo koje jača sluzokožu i smanjuje infekciju.

Čaj od žalfije za ispiranje usta

Za ispiranje usne duplje zbog bilo kakve upalne reakcije kao što su afte, upala grla, upala desni, najbolje je koristiti čaj od žalfije. Priprema se lako – potrebano vam je 3 kašike žalfijinog lista (čaja)  i 1/2 litra vode. Žalfijin list poparite ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan čaj procedite i njime ispirajte desni i usta.

Sveži listovi za zdravije desni i upale zuba

Ukoliko imate problem sa upalom zubnog mesta u desnima preporučuje se žvakanje svežih listova žalfije, 4 do 5 puta na dan. A zdrave desni biće još zdravije ako i njih i zube dva puta dnevno trljate svežim listovima žalfije.

Tinktura od žalfije

S obzirom na to da aktivni sastojci žalfije deluju antibakterijski i protivupalno i da površinski skupljaju tkivo, tinktura žalfije preporučuje se za ispiranje kod upale sluzokože usta i grla. Takođe, sastojci ove lekovite biljke doboro  deluju u slučaju preteranog znojenja pa tinkturu žalfije mogu koristiti žene u PMS stanju i u vreme ulaska u menopauzu. U zavisnosti od problema zbog kojeg se koristi, tinktura se može koristiti oralno, ali i kao sredstvo za spoljašnju upotrebu koje se pamučnim tupferom nanosi na kožu, na primer ispod pazuha.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo