Svijet

Kuba: Protest okončan dogovorom o početku dijaloga sa vladom

Kuba: Protest okončan dogovorom o početku dijaloga sa vladom
Foto: Tanjug/AP | Kuba: Protest okončan dogovorom o početku dijaloga sa vladom

HAVANA - U Havani je danas ispred ministarstva kulture održan retki javni protest na kojem je učestvovalo više od 300 umetnika, aktivista i građana koji su se okupili kako bi izrazili protest protiv represije i cenzure.

Protest je okončan nakon što su njegovi učesnici postigli dogovor sa zvaničnicima o otpočinjanju dijaloga bez presedana, prenosi agencija Rojters.

Grupa od 30 demonstranata, uključujući neke poznate umetnike, razgovarala je više od četiri sata sa zamjenikom ministra Fernandom Rohasom, a strane su se složile da će otpočeti dijalog kako bi razrešile trenutnu situaciju.

Demonstranti navode da se Rohas složio i da preispita slučaj repera koji je ovog meseca osuđen na osam mjeseci zatvora i umjetnika koji je proglašen disidentom i koji se od četvrtka nalazi u pritvoru, a koje su vlasti proglasile plaćenicima koji rade za SAD.

Neki učesnici protesta nisu bili ubjeđeni Rohasovim uvjeravanjima koja nemaju obavezujuć karakter, a takođe su bili razočarani zbog toga što niko od zvaničnika nije dao saopštenje za javnost o sastanku. Većina, ipak, tvrdi da je reč o istorijskom postignuću.

Jedan od demonstranata koji je razgovarao sa Rohasom navodi da je na sastanku bilo reči o slobodi govora, slobodi udruživanja, cenzuri i fizičkoj represiji.

Mislim da ovakav razgovor nije održan u zgradi nekog ministarstva na Kubi u poslednjih 60 godina, istakao je on.

Vlada nije dala izjavu za javnost niti je odgovorila na zahtev za komentar.

Područje je bilo obezbeđeno kamionima sa policijskim službenicima i pripadnicima bezbednosnih snaga. Oni su jednom ispalili suzavac kako bi sprečili neke demonstrante da uđu u zgradu ministarstva, ali drugih intervencija nije bilo.

Protest je izazvan represijom vlasti nad pokretom San Isidro koji je formiran pre dve godine. Pokret okuplja aktiviste i umjetnike disidente koji se bore protiv ograničavanja slobode govora, navodi britanska agencija.

Pripadnici bezbjednosnih službi su u četvrtak upali u kuću u kojoj se nalazi sjedište pokreta. Njegovi pripadnici su nakon toga stupili u štrajk glađu, a čitava situacija privukla je međunarodnu pažnju.

Bezbjednosne službe su stavile u pritvor pet štrajkača glađu i drugih devetoro ljudi koji su se našli u kući, a kao razlog su navele kršenje mjera zaštite od korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije