Svijet

Nove tenzije u Indiji između policije i farmera

Nove tenzije u Indiji između policije i farmera
Foto: Facebook/Arhiva | Nove tenzije u Indiji između policije i farmera

NJU DELHI - Indija je rasporedila više stotina pripadnika policije i vojske na granici u Nju Delhiju nakon što je više hiljada seljaka iz susjednih država blokiralo puteve u glavnom gradu Indije zbog nedavnih deregulacija u poljoprivredi.

Dan nakon što su sukobi okončani sporazumom da farmeri mogu da protestuju u Delhiju, tenzije su ponovo porasle zbog zakona za koje farmeri strahuju da bi mogao da im oduzme minimalne cijene za njihove proizvode, jer su predviđena veća ovlaštenja korporacijama.

Farmeri, koji su došli kamionima, autobusima i traktorima na granicu država Delhi i Harjana blokirali su glavni auto-put uzvikujući slogane protiv vlade premijera Narendre Modija.

Oni su odbili da se premjeste na drugu lokaciju predviđenu za proteste.

Policija je juče upotrijebila suzavac i vodene topove da bi rastjerala demonstrante prije nego ih je pustila u glavni grad gdje su se okupili na predviđenom mjestu.

I snage bezbjednosti i farmeri postavili su barikade da spriječe ponavljanje jučerašnjih sukoba.

Farmeri kažu da ih Vlada maltretira i da žele posebnu sjednicu parlamenta u vezi sa novim zakonima. Nadaju se da će im se pridružiti i farmeri iz drugih država.

Vođa opozicione Kongresne partije Rahul Gandi, takođe, je kritikovao Vladu.

"Naš slogan je `Poštovanje vojniku, poštovanje seljaku` ali današnja arogancija premijera dovela je do toga da vojnik stoji protiv seljaka. To je veoma opasno", napisao je Gandi na "Tviteru", reagujući na fotografiju na kojoj se policajac priprema da palicom udari seljaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije