Problemi sa zakupom apoteka u Subotici: "Diskriminatorski uslovi koje ispunjava samo jedan ponuđač"

Menadžment privatnog lanca apoteka Dr. Max saopštio je da je "razočaran i zbunjen" odlukom da im bude odbijena prijava za učešće na tenderu za zakup državnih apoteka u Subotici.
Problemi sa zakupom apoteka u Subotici: "Diskriminatorski uslovi koje ispunjava samo jedan ponuđač"
Foto: Pixabay
Kako navode, vodeći su lanac apoteka u regionu, a četvrti su po veličini u Evropi, te imaju više od 2.200 apoteka u šest zemalja, uključujući 152 u Srbiji. U saopštenju dodaju da već imaju iskustvo integrisanja državnih apoteka, a kao primer navode Kruševac, gde su u svoj sistem uvrstili 26 apoteka, zadržavši najveći broj zaposlenih i uloživši sredstva u obnovu prostora i obuku radnika.
 
Stav ovog lanca apoteka je da su uslovi za učešće u zakupu apoteka koje je odredila Apotekarska ustanova Subotica bili "krajnje formalistički i diskriminatorski, te su isključili gotovo svaki lanac apoteka koji je aktivan na srpskom tržištu".
 
"U suštini, postojao je samo jedan lanac koji je ispunio sve kriterijume, pa će biti samo jedan ponuđač za zakup. Ne verujemo da je ograničavanje učesnika na jednog ponuđača u interesu građana Subotice, naročito ako su iz procesa tendera isključeni finansijski najjači ponuđači, poput nas samih. Da li komisija Apotekarske ustanove Subotica zaista veruje da će dobiti najpovoljniju ponudu za građane Subotice ograničavanjem učesnika na jednog ponuđača?", pitaju se u Dr. Max-u.
 
Oni smatraju i da čitav proces nije usklađen sa zakonom. Ponuda se daje na tenderu za zakup javne imovine, a Zakon o javnoj svojini osmišljen je tako da obezbedi da na tenderu pobedi maksimalna ponuda bilo kog učesnika na tržištu.
 
"Stoga u zakonu o javnoj svojini ne postoji odredba za izuzeće određenih ponuđača. Osim toga, postupak davanja u zakup javne imovine nije prilagođen da udovolji bilo kojim drugim specifičnim ciljevima, kao što su osiguranje preuzimanja zaposlenih, obaveza najboljeg ponuđača da i dalje obavlja farmaceutsku delatnost, itd. Tačna metodologija koja je trebalo da bude primenjena u ovom slučaju bi bio poziv za podnošenje ponuda za javno-privatno partnerstvo u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama. Ovaj pojam se potvrđuje u praksi, jer su slični aranžmani primenjeni širom Srbije u obliku javno-privatnog partnerstva. To dalje podrazumeva da postupak izbora zakupca (ili prikladnije - privatnog partnera) treba da se vodi u postupku predviđenom Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, kao i Zakonom o javnim nabavkama (kao zakon koji uređuje postupak za javne nabavke i izbor privatnog partnera)", dodaju u ovom lancu apoteka.
 
U Dr. Max-u dodaju da žele da imaju priliku da daju "fer i konkurentnu ponudu" za zakup državnih apoteka u Subotici, dodajući da su "nepropisno i nepravedno isključeni iz ulaska u ponudu na ovom javnom pozivu za nadmetanje", zbog čega će "tražiti sve pravne mogućnosti da zaštite svoja prava i interese građana Subotice".
  • Mile

    29.11.2020 13:31
    " Ali nisu jedino oni krivi, teško je biti konkurentan privatnim apotekama kad tamo radnici rade triput više za manje para."

    U državnim ustanovama niko ništa ne radi, problem je što javni službenici dobijaju plate za to.
  • Igor

    28.11.2020 19:54
    Državne apoteke su najviše krive što su propale, nemaju više monopol u izdavanju lekova o trošku fonda, a i dalje rade po starom, produktivnost kao pre 50 godina. Ali nisu jedino oni krivi, teško je biti konkurentan privatnim apotekama kad tamo radnici rade triput više za manje para.
  • Mile

    28.11.2020 18:37
    Koji je lanac u pitanju? Da nije Benu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.