Biznis
CENE NAFTE RASTU ČETVRTU NEDELJU ZAREDOM Novi sastanak OPEK od ponedeljka

CENE NAFTE RASTU ČETVRTU NEDELJU ZAREDOM Novi sastanak OPEK od ponedeljka

Cene nafte kretale su se juče u suprotnim pravcima, ali su ipak na putu da zabeleže četvrtu uzastopnu nedelju s dobicima uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, neformalne grupe nazvane OPEK+.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
nafta profimedia-0152524911 Foto: Profimedia
nafta profimedia-0152524911

Severnomorska nafta Brent za januarske isporuke ojačala je za 35 centi ili 0,7 odsto, na 48,15 dolara po barelu na ranom popodnevnom trgovanju po srednjoevropskom vremenu, dok je na aktivnijem trgovanju za isporuke u februaru cena porasla za 42 centa, na 48,21 dolara, prenosi Rojters.

Foto: Profimedia

Istovremeno, američka nafta WTI pala je za 28 centi ili 0,6 procenata, na 45,43 dolara za barel.

Cene oba tipa nafte su tokom ove trgovačke nedelje ojačale za oko 7 odsto, nakon ohrabrujućih vesti o potencijalnim vakcinama protiv Kovida-19 AstraZeneke i drugih kompanija.

Nekoliko naučnika je, međutim, dovelo u pitanje „vakcinu za svet“ AstraZeneke izrazivši oprez prema rezultatima testiranja.

Članice OPEK-a i njeni saveznici, uključujući Rusiju, naginju ka tome da odlože povećanje proizvodnje nafte planirano za narednu godinu, rekla su za Rojters tri izvora bliska grupi OPEK+.

Pročitajte još

Grupa je, inače, nameravala da poveća pumpanje za dva miliona barela dnevno (bpd) od januara, što je oko 2 odsto globalne potrošnje, nakon rekordnih smanjenja isporuka ove godine. Ministri OPEK+ treba da se sastanu od ponedeljka, a pre toga bi trebalo da održe neformalne razgovore u subotu.

Rast proizvodnje "crnog zlata" u Libiji izaziva zabrinutosti zbog prekomerne ponude na tržištu. Ova članica OPEK-a, koja je izuzeta iz sporazuma o ograničenju proizvodnje nafte, povećala je pumpanje za više od 1,1 milion barela dnevno od početka septembra.