Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Klop sakriva prazninu, Siti se vraća u vrh, Ančeloti i Bijelsa garant za spektakl

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.11.20. | 10:39

Hoće li VBA i Šefild najzad da pobede? Sada se sastaju jedan sa drugim

Negde u vreme ručka Redsi će biti na moru. Ali ne da bi se bućnuli, nije vreme za tako nešto, već kako bi gostovali Brajtonu u prvom meču sobotnjeg programa 10. kola Premijer lige (13.30). Prošlonedeljni duel sa Lesterom i ubedljiva pobeda Liverpula jasan je pokazatelj da ni serija ozbiljnih povreda nije bitnije uticala na prvaka Engleske, zbog čega je sastav Jirgena Klopa još jednom dokazao da je legitimni kandidat za odbranu krune.

Taj učinak protiv Lisica, onda kada su mnogi očekivali kiks, pokazao je svu raskoš Crvenih sa Enfilda. Oni prednjače kada su ukupni šutevi unutar kaznenog prostora u pitanju (105), kao i kada se radi o stvorenim izglednim prilikama (23) - svi jaki parametri dominantnog tima. Uz to, primili su samo tri gola otkako je postalo jasno da je stub odbrane Virdžil van Dajk završio sezonu, a samo su Čelsi i Mančester Junajted primili manje u tom periodu. Klop očigledno vešto zatvara tu prazninu.

Izabrane vesti

Sredinom nedelje u Ligi šampiona Atalanta je uspela da pobedi najbolji tim Engleske na Enfildu (2:0), iskoristivši rotacije Redsa. Kapiten Liverpula Džordan Henderson mogao bi da se vrati nakon povrede butine zadobijene na međunarodnoj dužnosti. Veznjak je prvi put delimično trenirao u četvrtak i ima šanse da bude uključen. Međutim, Klop će i dalje biti bez veznih igrača Keite, Tijaga Alkantare, Šaćirija, kao i defanzivaca Aleksander-Arnolda, Van Dajka i Gomeza, ali bi trebalo da u tim uvrsti najbolje što ima posle odmaranja petorice igrača na duelu sa Atalantom.

Sa druge strane, uprkos nekim jakim predstavama, Brajton nije pobedio ni u jednom od poslednjih osam domaćih mečeva u ligi, uključujući sudare sa Barnlijem i Vest Bromvičem. Loša serija izabranika Grejema Potera, koji će se suočiti i sa negativnom tradicijom, jer Galebovi nikada u najjačem rangu nisu uspeli da pobede Crvene. Do sada su izborili tri remija i četiri puta bili poraženi. Na sve to, Poter ne može da računa na suspendovanog Tarika Lamptija, koji je veoma važan šraf.

Drugi meč dana igra se na Etihadu, gde je Mančester Siti ogroman favorit protiv Barnlija (16.00). Građani iza sebe imaju prilično neobičan početak kampanje za njih, jer se nisu najbolje pokazali u startnom segmentu. Međutim, ne, sezona za Siti uopšte nije izgubljena, iako je posle osam odigranih utakmica u šampionatu, tim Pepa Gvardiole na 13. poziciji sa utakmicom manje u rezervi. Takođe je važno shvatiti da su razlike u trenutnom poretku na rang listi male. Građani su u stanju da se vrate u vrh i pre Boksing deja, ali za to treba da postepeno izađu iz hibernacije.

Murinjov Totenhem razotkrio je trenutne probleme nebesko-plavih. Sitijev kontrapresing, jedno od njegovih glavnih oružja, ne radi kao ranije, što stvara neravnotežu i druge komponente stila trpe. Napadi su lišeni kreativnosti i lakoće, Pepov tim se teško vraća u odbranu, a Ruben Dijas nikada nije bio konvencionalni Van Dajk.

Barnli je pre nekoliko dana izborio prvu pobedu u Premijer ligi ove sezone, pošto je tim Šona Dajša pobedio Kristal Palas (1:0). Klaretsi su na 17. poziciji, blizu zone ispadanja i još nije jasno da li će banda sa Turf Mura ponoviti rezultat iz poslednje kampanje, kada je završila kao 10.

Zanimljvio će biti i u dvoboju Evertona i Lidsa (18.30). Prevashodno zbog njihovih menadžera Karla Ančelotija i Marsela Bijelse. Lids se verovatno još uvek pita kako to da u nedelju nije pobedio Arsenal, a morao bi da arhivira taj duel kako bi bio psihički spreman za gostovanje na Gudisonu. Ali, nema dileme, i to svako zna, da će Bijelsini momci biti podjednako napadno nastrojeni u Liverpulu jer se ne menjaju, ni kod kuće, ni u gostima. Pristupaju svakoj utakmici kao da je poslednja i za njih je sve ili ništa.

Everton je prošlog vikenda ostvario pobedu koja mu je bila potrebna na Krejven Kotidžu, ali sada ga čeka opasniji rival, koji nema šta da izgubi, i koji želi da se nadigrava. Ipak, i Karamele odavno ne izgledaju željnije, potentnije i poletnije. Primer, postigle su do sada 19 pogodaka, a 20 nisu zabeležili iz prvih 10 kola još od 1980. godine. Dakle, 40 godina čekaju na to. Najzaslužniji je Dominik Kalvert-Luin, koji blista pod komandom trofejnog Italijana, pošto je zatresao mrežu 13 puta na 11 mečeva u svim takmičenjima i još dva mu nedostaju kako bi izjednačio lični rekord po broju pogodaka u sezoni. A, tek će decembar.

Za kraj, subotnji program Premijer lige zatvoriće meč dve problematične ekipe koje još nisu pobedile ove sezone (21.00). To što su prikovani za dno tabele odraz je njihove pucačke nemoći. Vest Bromvič je postigao samo jedan gol u poslednjih šest kola, a njegov trener Slaven Bilić je čovek koji je pod pritiskom smene.

Istovremeno, novajlija je znatno pojačao odbranu. Dok je u prva tri kola dozvolio 11 golova, u poslednja dva duela protiv favorita kakvi su Totenhem i Mančester Junajted, izgubio je minimalcima. Šefild Junajted prati još veća šuterska nemoć, gosti su ukupno postigli četiri gola.

PREMIJER LIGA - 10. KOLO

Petak

Kristal Palas - Njukasl 0:2 (0:0)

/Vilson 88, Žoelinton 90/

Subota

13.30: (5,50) Brajton (3,80) Liverpul (1,68)

16.00: (1,20) Mančester Siti (7,75) Barnli (13,0)

18.30: (2,05) Everton (3,50) Lids (3,60)

21.00: (2,70) Vest Bromvič (3,05) Šefild Junajted (2,80)

Nedelja

15.00: (3,50) Sautempton (3,45) Mančester Junajted (2,10)

17.30: (2,20) Čelsi (3,45) Totenhem (3,25)

20.15: (2,15) Arsenal (3,10) Vulverhempton (3,25)

Ponedeljak

18.30: (1,55) Lester (4,00) Fulam (6,25)

21.00: (2,40) Vest Hem (3,35) Aston Vila (2,95)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaLiverpulBrajtonMančester SitibarnliVest Bromvič AlbionŠefild junajtedEvertonLids Junajted

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara