DEMONSTRANTI U SLOVENIJI IZAŠLI NA ULICE U AUTOMOBILIMA: Policija odmah reagovala, pljuštale kazne zbog nepoštovanja mera
Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/Zuma Press

epidemija

DEMONSTRANTI U SLOVENIJI IZAŠLI NA ULICE U AUTOMOBILIMA: Policija odmah reagovala, pljuštale kazne zbog nepoštovanja mera

Region -

U jeku zabrane javnih okupljanja, a posle pauze od nekoliko nedelja, demonstranti nezadovoljni slovenačkim vlastima, ponovo su danas izašli na ulice Ljubljane, ovog puta u automobilima, a policija je reagovala i kažnjavala učesnike zbog brojnih saobraćajnih prekršaja i nepoštovanja antiepidemioloških mera.

Demonstranti su kružili ulicama u centru Ljubljane i oko zgrade Narodne skupštine, a policija je pojačala bezbednost na tom području, izvestila je javna slovenačka televizija, a prenela agencija STA.

Policija je kaznila 86 učesnika, prijavila 26 kršenja vladinog dekreta o zabrani javnih okupljanja zbog epidemije korona virusa, 17 prekršaja protiv bezbednosti u saobraćaju i dva prekršaja zbog narušavanja javnog reda i mira, iako se na društvenim mrežama tvrdi da su vozači kažnjavani samo zbog korišćenja auto-sirena.

Glumac Primož Bizjak objavio je video snimak na kojem se vidi kako mu policajac piše kaznu zbog toga što je bez povoda koristio auto-sirenu, što se u zakonu o bezbednosti saobraćaja u Sloveniji kvalifikuje kao prekršaj.

Zbog vladinih antiepidemijskih mera organizatori protesta su pozvali građane da demonstriraju u svojim automobilima i "masovno, glasno i vidljivo iznesu kritike na račun aktuelnih vlasti".

Demonstranti tvrde da je vlada ponovo dokazala da "koristi epidemiju za diktaturu, represiju i kršenje osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na slobodno izražavanje" i najavljuju da će se protesti u automobilima održavati svakog petka od sada, sve do ukidanja zabrana.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track