Simaudio MOON 700i v2

U hramu integrisanih pojačala

Kao najbolje integrisano pojačalo poznate kanadske kompanije, MOON 700i v2 donosi prvih pet vati u klasi A i kontinualnih 175 vati na osam oma, koji su upakovani u moćno i masivno kućište.

Iako se u najvišem cenovnom razredu podrazumeva upotreba separatnih komponenata u amplifikaciji, mnogi high-end proizvođači u ponudi imaju i integrisana pojačala visoke klase, koja po pravilu predstavljaju pretpojačalo i monoblokove u samo jednom, zajedničkom kućištu. Jedan od njih je i Simaudio, čiji se ultimativni integralac MOON 700i v2 našao na našem testu.

Vrhunski kvalitet izrade

Uprkos tome što slede osnovne dizajnerske odrednice, koje su iste za sve Simaudio uređaje, modeli iz gornjeg dela ponude već na prvi pogled se jasno razlikuju od pristupačnijih pojačala. Njihova kućišta su masivnija, a detalji atraktivniji, iako se temeljnijim pregledom otkriva da iza svega stoji najpre funkcionalnost. Stoga kod integrisanog pojačala MOON 700i v2 srećemo poznatu trodelnu prednju stranicu, ali sada sa znatno debljim aluminijumskim panelima, uz zadržavanje uspravne podele i zaobljenih bočnih panela. Iako je kućište uvek crne boje, prednji panel može biti crni, srebrni ili dvobojni.

Nema ovde pokušaja dodvoravanja auditorijumu – Simaudio donosi istinske vrline i iskreni, urođeni autoritet.

U središtu prednjeg panela smešten je veliki dot-matriks displej krupnog prikaza, koji se s lakoćom može očitavati i s veće udaljenosti, a oko njega je pravilno grupisano osam sitnih tastera, kao i LE dioda za signalizaciju statusa uređaja. Tasterima se mogu kontrolisati sve osnovne funkcije, kao što su uključivanje, odabir ulaza, podešavanje displeja i isključivanje zvuka (mute), ali i obavljati druga sporedna podešavanja kroz sistem menija. Veliki logotip kompanije, u vidu pločice sa ugraviranim isečkom violinskog ključa, smešten je iznad displeja, a postavku na prednjem panelu kompletira kružna komanda za glasnoću u desnom delu.

Razgledanje ostatka kućišta pokazuje zbog čega su, pored nesumnjivih soničnih kvaliteta, uređaji iz Simaudija toliko privlačni audiofilima, ali i ljubiteljima tehnike uopšte. Zaobljeni krajevi fronta pretapaju se u oštro izvedene i naglašene uspravne ivice, dok bokovi sadrže masivna vodoravna rebra za hlađenje, a ujedno su blago konkavni. Poput ostatka uređaja, gornji poklopac izrađen je od debele aluminijumske ploče koja je blago izdignuta u centralnom delu, a u njenom središtu nalazi se dodatni panel s logotipom kompanije. Poznato je da Simaudio neguje kvalitet koji u pojedinim segmentima nadmašuje vojne standarde, pa nas najviši mogući stepen završne obrade nije iznenadio, a ukupni vizuelni utisak može se svesti na samo jednu reč – brutalno.

Impresivni utisci nastavljaju se po skidanju gornje strane, a unutrašnjim prostorom dominiraju dva torusna transformatora od 500 volt-ampera u prednjem delu, svaki u sopstvenom oklopu. Dual-mono topologija u potpunosti je balansirana, sa odvojenim i simetričnim štampanim pločama za levi i desni kanal i bankom elektrolitskih kondenzatora ukupnog kapaciteta 68.000 mikrofarada. Pored kondenzatora, dodatne uspravne štampane ploče na bokovima udomile su šest izlaznih tranzistora po kanalu, koji su izvedeni u patentiranom Simaudijevom dizajnu, dok kontrola glasnoće takođe funkcioniše preko sopstvenog sklopa s oznakom M-eVOL2. Opisana unutrašnja postavka obezbeđuje kontinualnih 175 vati po kanalu pri otporu od osam oma, a poslovična stabilnost Simaudiovih pojačala ogleda se u dupliranju snage na četiri oma, koja tada iznosi 350 vati.

Pogled na zadnju stranu pokazuje postavku koja je nešto drugačija od uobičajene i zapravo je posledica dual-mono topologije, a ogleda se u tome da su priključci za levi i desni kanal grupisani na levoj, odnosno desnoj strani panela. Garnituru analognih ulaza predvodi jedan balansirani XLR, a na raspolaganju su još četiri linijska RCA, kao i dodatni ulaz i izlaz za snimače, te izlaz koji omogućuje da MOON 700i v2 obavlja ulogu pretpojačala za neko još moćnije izlazno pojačalo. Garnituru upotpunjuje jedan par terminala za svaki zvučnik, dok se u središtu nalazi IEC priključak za odvojivi strujni kabl, s pripadajućim prekidačem i osiguračem. Ako ste i posumnjali, navešćemo da su svi priključci vrhunskog kvaliteta, što podrazumeva masivne zvučničke terminale od pozlaćenog metala, kao i šasijske RCA konektore, koji su takođe pozlaćeni.

Brutalni Simaudio

Kritičko slušanje započeli smo albumom „The House“ pevačice Katie Melue, koji je pružio odličnu podlogu za procenu mikrodinamike i finih, suptilnih detalja. Podržan kvalitetnim ostatkom sistema u vidu Metronomovog CD plejera i zvučnika danske kompanije Dynaudio, moćni MOON pokazao je da je još kako sposoban za prenos emocija koje su sadržane u muzici. Zaista ogromna pozornica bila je ispunjena prozračnim, vazdušastim tonovima, a vokali i instrumenti bili su jasno prisutni u prostoriji. Zahvaljujući dubinskom pozicioniranju, muzičari su dobili svoje mesto ispred nas, a ambijentalnom ugođaju doprinosili su savršeno odmereni odjeci izvornog tona. Vokal britansko-gruzijske pevačice predstavljen je potpuno prirodno, uz verodostojnu teksturu i beskrajno čistu prezentaciju. Posebno nas je oduševio prikaz sibilanata, koji su bili potpuno jasni i definisani, bez ikakvih naznaka siktanja ili drugih neželjenih efekata. Sjajno prezentovan vokal bio je, na numerama kao što je „God on the Drums, Devil on the Bass“, ispraćen mekanim, sočnim basom i optimalno odmerenom ritam-sekcijom. Nema ovde pokušaja dodvoravanja auditorijumu – Simaudio donosi istinske vrline i iskreni, urođeni autoritet, te reprodukuje muziku upravo onako kako su je zamislili autori i inženjeri u studiju.

Prelazak na dobro poznati album „Amused to Death“ Rogera Watersa doneo je prepoznatljiv zvuk, ali i bacio novo svetlo na pojedine deonice. Ovo izdanje, poznato po velikoj količini sporednih ambijentalnih efekata, pokazalo je da ima još toga da nam ponudi, a MOON 700i v2 nas je smestio u jedno autentično okruženje, koje je zauzelo gotovo celu slušaonicu. Temelj muzike činila je masivna i rezonantna niskotonska podloga, uvek prisutna, ali nikada dominantna, uz basove koji se čuju, ali i osećaju u stomaku, a opet, bez najmanjih tragova izobličenja ili zamućenja i kod najdubljih tonova. Oštar i odjekujući zvuk metalnih žica akustične gitare poslužio je kao savršen uvod u numeru „Watching TV“, uz neznatno isturen Watersov glas, koji je prednjačio na ogromnoj pozornici. Iza njega su se našli prelepi, gotovo anđeoski prateći vokali, dok je višeglasje prikazano savršeno jasno, a ujedno potpuno fluidno i uklopljeno na najlepši mogući način. Pored naizgled beskonačne snage, MOON 700i v2 nudi još jedan audiofilski specijalitet: prvih pet vati u čistoj klasi A, koji će učiniti da slušanje na manjim glasnoćama zvuči još zavodljivije, pa za fantastičan muzički ugođaj zapravo nije potrebno mnogo okretati potenciometar.

Iako veliki integralac iz Simaudija zvuči sjajno od samog početka, fabrika navodi da period razrade može trajati do 400 sati, što će predstavljati dodatnu radost za sretnike koji ga udome. Pored toga, MOON 700i v2 nudi zanimljive dodatne opcije, kao što su dodeljivanje imena ulazima ili njihovo isključivanje ako se ne koriste, zasebno podešavanje fiksnog pojačanja (gain) na svakom ulazu u rasponu od -10 do +10 decibela, pa čak i podešavanje pozadinskog osvetljenja kod pripadajućeg aluminijumskog daljinskog upravljača FRM-3. Ipak, sve sporedne sitnice postaju nevažne kad se nađete oči u oči s ovako moćnom spravom, pa smo završni deo testiranja posvetili žestokom zvuku gitare Jeffa Becka. Ukoliko na ovom Simaudiju poželite da poslušate tvrđe i oštrije muzičke pravce, odgovor pojačala biće – poput njegovog izgleda – brutalan. MOON 700i v2 će svoju snagu usmeriti ka rekreiranju baterije bubnjeva u prirodnoj veličini, stvarajući masivni zvuk bas-bubnja, ali ne zanemarujući finese poput vibracije činela, ili čak sporednih zvukova mehanizma pedala. Često neuhvatljiv ton Beckove gitare, naročito na numerama poput „Brush with the Blues“, obilovao je jasnim prikazom najdiskretnijih treperenja u zvuku, a uz to smo mogli precizno da odredimo da li su ona proizvedena prstima, tremolom ili čak kombinacijom ta dva. Suprotno, u temperamentnijim numerama tonovi su sekli vazduh u prostoriji, donoseći količinu energije koja će vas naterati da ustanete, kao da ste na koncertu.

Zaključak

Poput kakvog uzvišenog božanstva iz zamišljenog audiofilskog hrama integrisanih pojačala, testirani Simaudio s nemarnim osmehom odgovara na sve izazove koje biste mu mogli postaviti, pružajući kvalitet zvuka dorastao veoma ozbiljnoj separatnoj amplifikaciji. Njegova impresivna snaga dopunjena je beskrajno sofisticiranim finesama, pa reprodukcija ne pokazuje vidljive slabosti bez obzira na stepen zahtevnosti – na vama je samo da mu priuštite jednako kvalitetan ostatak sistema, a MOON 700i v2 će vam uzvratiti fantastičnim zvukom za ceo život.

Simaudio MOON 700i v2
Kontinualna snaga: 2x175 W na 8 oma
Frekvencijski odziv (+0/-0,1 dB): 10 Hz – 100 kHz
Izobličenja THD: 0,04%
Broj analognih ulaza: 5
Broj izlaza za zvučnike: 2
Daljinsko upravljanje: da
Dimenzije (ŠxVxD): 476x140x460 mm
Masa: 27 kg
Cena: 14.800 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetna stabilnost i snaga.
Prvih pet vati u klasi A.
Obilje fluidnih detalja.
Fantastičan kvalitet izrade.
Ništa, ukoliko možete da ga priuštite.
4.7