BiH

Ministarstvo dobilo obavijest da Osmici zabrani pristup podacima

Ministarstvo dobilo obavijest da Osmici zabrani pristup podacima
Foto: Nedžad Uglješa | Ministarstvo dobilo obavijest da Osmici zabrane pristup podacima

SARAJEVO - Ministarstvo bezbjednosti BiH zaprimilo je obavijest o Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, da se protiv njega vodi postupak pred Sudom BiH i da mu, kako zakon nalaže, treba onemogućiti pristup tajnim podacima, dok za radnika te agencije Muhameda Pekića nisu dobili nikakvo obavještenje.

Iz ovog ministarstva dodaju da su obavijest dobili od Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, i Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Tegeltija je obavijestio Ministarstvo bezbjednosti da je povrijeđen član 57. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, te je time stavljeno u proceduru oduzimanje prava na pristup tajnim podacima.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH navode da su dužni da, kao i u skladu sa svakim drugim zahtjevom, procijene informacije s aspekta postojanja osnovanosti sumnje u sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima, što je zakonska obaveza, a isto je i traženo.

Dušanka Majkić (SNSD), zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, kaže za "Nezavisne" da je nevjerovatna stvar da osoba koja vodi tako značajnu agenciju dođe u poziciju da joj se zabrani pristup tajnim podacima zbog toga što se protiv njega vodi spor, a na šta Sud BiH nije reagovao na adekvatan način.

"Dakle, to je loša poruka. Nevjerovatno je i da ministar bezbjednosti ne reaguje", rekla je ona. Njen kolega iz Komisije Dragan Mektić (SDS) kaže za "Nezavisne" da mu je teško komentarisati jer nije u potpunosti upoznat šta kaže Zakon o zaštiti tajnih podataka, te da taj zakon propisuje proceduru oduzimanja sigurnosne dozvole za pristup tajnim podacima.

"Sve je jasno kad vidite zakon", kazao je Mektić.

Bariša Čolak (HDZ), član pomenute komisije i Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA, za "Nezavisne" ističe da Komisija vrši nadzor nad radom službe OBA, ali da mogu voditi postupke pojedinačno ako se desi da je neko propustio poduzeti nešto u skladu sa zakonom ili ako ga je prekršio. 

"Čak imamo pravo i istrage, da je vodimo, ali je pitanje naravno koliko one mogu biti učinkovite", kaže Čolak i dodaje da se više od godinu dana razgovara o validnosti diploma prvog čovjeka SOA. 

"To je u normalnim demokratskim državama teško zamisliti", kazao je Čolak.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je 22. oktobra protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom ih tereti da su tokom avgusta zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OBA, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OBA. Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da Mehmedagiću zabrani obavljanje dužnosti dok se proces u Sudu BiH ne okonča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije