Ruski naučnici: Kolektivni imunitet na koronu do leta

Naučnici Krimskog saveznog univerziteta zaključili su da se kolektivni imunitet na korona virus može razviti do sledećeg leta, izjavio je profesor tog univerziteta Vladimir Oberemok.
Ruski naučnici: Kolektivni imunitet na koronu do leta
Foto: Pixabay
Muniver Gafarova, predavač na Univerzitetskoj medicinskoj akademiji, podsetila je da se širenje infekcije zaustavlja kada od 50 do 60 odsto stanovništva razvije imunitet na nju.
 
Prema Oberemoku, samo tri procenta onih koji su učestvovali u studiji u avgustu ima imunitet na infekciju korona virusom.
 
"Sada je to 15 do 20 procenata. Možemo reći da ćemo prekoračiti potreban prag, verovatno, do sledećeg leta", rekao je Oberemok, dodajući da će pandemija početi da jenjava za godinu dana, nakon novih vakcina.
 
"Gledajući unazad na virus SARS-CoV u periodu 2002-2003, on nije usmrtio mnogo ljudi, oko 800, ali je srodan s virusom SARS-CoV-2 koji trenutno cirkuliše. Možemo se setiti da su istraživanja sprovedena tada pokazala da antitela u krvi onih koji su preživeli ostaju najmanje godinu dana, a memorijske T-ćelije su bile tamo i do šest godina", rekao je Oberemok.
 
"Ako sledimo ovaj scenario i nadamo se da će SARS-CoV-2 biti sličan virus, imamo dobre šanse da se čovečanstvo konačno oslobodi ovog pandemijskog tereta do 2022. godine", dodao je.
  • NS. NS

    28.11.2020 08:57
    Ajte molim vas, juce u Promenadi svi stekli kolektivni imunitet,...svki petak neka bude crni, trzni centri su onda puni. I istrebimo kolektivno koronu u rekordnom roku,.
  • Bane

    28.11.2020 08:00
    Može biti, a ne mora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.