Šapić - glavni Vučićev adut za Beograd 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Sve češće objavljivanje fotografija predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića sa predsednikom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem izvori Danasa sa političke scene tumače kao odraz njihovog nedvosmislenog zbližavanja u političkom smislu.

Kako naglašavaju, to je, pre svega, motivisano željom naprednjaka da u glavnom gradu pronađu „jakog saveznika“, naročito imajući u vidu činjenicu da beogradski izbori „nisu daleko“.

Vučić i Šapić juče su se fotografisali na terasi Predsedništva, što je objavljeno na zvaničnom Instragram nalogu predsednika („Budućnost Srbije“), uz poruku: „Kratka jutarnja šetnja na terasi Predsedništva i prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima za našu Srbiju.“

„Šapić je stekao popularnost kao dugogodišnji predsednik Opštine Novi Beograd, a SNS nije optruisao njegov rad. Široko je rasprostranjeno uverenje da on dobro rukovodi tom velikom opštinom, zbog čega je postao i glavni Vučićev adut za beogradsku kampanju. SNS u Beogradu ima najnižu popularnost u odnosu na druge delove Srbije, naročito u centralnim gradskim opštinama, gde je i najmanji broj pristalica Vučića. Dakle, naprednjacima treba savezništvo sa Šapićem, koji može da privuče nezanemarljiv broj glasova, što je i jedan od razloga zbog kojih je SPAS nagrađen ministarskim mestom u novoj vladi. Ratka Dmitrovića, koji je kao predstavnik SPAS-a postao ministar za brigu o porodici i demografiji, mnogi smatraju lojalnim Vučiću nego Šapiću“, preciziraju sagovornici Danasa bliski vladajućoj koaliciji.

Ne isključuje se mogućnost da SNS podrži Šapića kao kandidata za gradonačelnika pre beogradskih izbora, ali se tvrdi da je realnije očekivati da će lider SPAS-a nastupati na listi svoje političke organizacije, dok bi naprednjaci „isturili“ nekog neutralnog kandidata, kao što je bio slučaj sa aktuelnim gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, koji je medijski gotovo „neprimetan“, dok se mnogo više eksponira njegov zamenik Goran Vesić.

Ipak, naglašava se da će Vučićeva „kombinatorika“ za beogradske izbore najviše zavisiti od budućih istraživanja javnog mnjenja.

„SPAS, ukoliko bude nastupao samostalno, mogao bi da na beogradskim izborima predstavlja jezičak na vagi, pa je moguće da nakon glasanja SNS ponudi Šapiću i gradonačelničko mesto, ako bi to, dakle, bio uslov za opstanak naprednjaka na vlasti u prestonici. Uveliko se tvrdi i da bi Šapić mogao da zameni Vesića na mestu zamenika gradonačelnika. Vesić nije popularan među velikim brojem Beograđana, ali ima velike političke ambicije, pa iako ne bude obavljao tu funkciju posle izbora imaće šansu da postane ministar u narednom sazivu vlade, ili da dobije neko mesto u Narodnoj skupštini. Parlament Srbije postao je čekaonica za prelazak na druge važnije funkcije, ili mesto gde se ide pri kraju političke karijere“, navode izvori našeg lista.

U političkim kuloarima se takođe spekuliše da je Šapić imao „veći manevarski prostor“ dok je SPAS nastupao kao opoziciona stranka.

„Ulazak SPAS-a u Vladu neće biti po volji delu njihovih birača na junskim izborima, koji nisu zadovoljni ponašanjem Vučićevog režima“, napominju pojedini sagovornici Danasa.

Novobeogradski dvojac

Fotografiju sa Šapićem predsednik Srbije objavio je na Instagramu i 20. oktobra, uz poruku: „Ovako izgleda kada dvojac iz Novog Beograda pređe reku i napravi radni ručak u kineskom restoranu. Verujem da bliskom saradnjom u budućnosti možemo mnogo dobrog da donesemo Srbiji.“ Kasnije toga dana objavljeno je da SPAS ulazi u Vladu, a Vučić je izjavio: „Na kraju smo se dogovorili i to više na moje insistiranje, nego na njegovo, da imaju jednog ministra u vladi, ali je čovek rekao da je spreman da podržava politiku, a da ga ne zanima i da u njoj učestvuje u pravljenju politike, onda sam mu govorio o brizi i svim problemima koji se dešavaju.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari