27. novembar  2020. 17.42  | Izvor: Tanjug

Napredak u izgradnji Autoputa mira uz pomoć sredstava EU

BRISEL, BEOGRAD -

Potpisivanje dodatnog zajma Evropske banke za obnovu i razvoj od 85 miliona evra za izgradnju deonice Niš-Pločnik označava još jedan značajan korak ka ubrzanju izgradnje Autoputa mira, velikog projekta koji se sprovodi zajedno sa Vladom Srbije, navodi u saopštenju Delegacija Evropske unije.

Navodi se da će ovaj važan infrastrukturni objekat doneti brojne prednosti građanima i preduzećima, jer će zahvaljujući njemu putovanja biti brža i bezbednija, a smanjenjem troškova transporta i većim protokom ljudi i roba će se otvoriti bolje ekonomske prilike.

Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji je ovim povodom izjavio da će Autoput mira biti jedan od mostova mira i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju se navodi da je EU već mobilisala značajna sredstva za realizaciju projekta i to 40,6 miliona evra bespovratnih sredstava za deonicu Niš - Pločnik kao i 9,6 miliona evra za pripremu projektne dokumentacije putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Osim toga, izgradnja deonice Niš - Pločnik se sufinansira povoljnim kreditom Evropske investicione banke vrednim 100 miliona evra.

U kontekstu Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, EU i Vlada Srbije već rade na pripremi preostale deonice Autoputa mira između Pločnika i Merdara.

Navodi se da će dodatni grant od 6 miliona evra biti odobren u decembru kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan za finalizaciju projektne dokumentacije neophodne za izgradnju ove deonice duge 40 kilometara, a za koju su investicioni troškovi procenjeni na 400 miliona evra.

Izgradnja deonice između Niša i Pločnika napreduje zahvaljujući zajmu Evropske banke za obnovu i izgradnju vrednom 85 miliona evra.

U saopštenju se navodi da će tender za početak radova na deonici biti pokrenut u decembru 2020, dok je tender za usluge nadzora nad radovima u toku.

Žužana Hargitai, regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan kaže da će ova banka i dalje, kroz investicije i savetodavnu podršku, snažno podržavati regionalnu integraciju Zapadnog Balkana.

"Zadovoljstvo nam je da damo doprinos finansiranju izgradnje Autoputa mira, počev od prve deonice Niš-Pločnik koja je spremna za izgradnju. Ovo je jedna od ključnih investicija u razvoj zajedničkog regionalnog tržišta koja će olakšati trgovinu i kretanje ljudi", rekla je ona.

Tagovi
Srodne vesti