');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"OTAC IRANSKIH BOMBI" Lukvidiran tvorac nuklearnog programa Teherana: "Udarićemo KAO GROM NA UBICE" (FOTO)

Iranski naučnik Mohsen Fahrizadeh, za kojeg Izrael smatra da je vodio vojni nuklearni program početkom veka, ubijen je, javila je državna televizija u Iranu, a prenela agencija AP.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
iran 03 foto tanjug ap Fars News Agency Foto: Fars News Agency / Tanjug/AP
iran 03 foto tanjug ap Fars News Agency

Nakon početnih izveštaja Iranska organizacija za atomsku energiju negirala je izveštaje o ubistvu.

Međutim, ministarstvo odbrane potvrdilo je da je nuklearni fizičar preminuo u bolnici nakon što je ranjen u napadu u okrugu Damavand. Iz Ministarstva su saopštili da ubistvo naučnika tretiraju kao teroristički napad.

U saopštenju se navodi da je Fahrizadeh teško ranjen u obračunu njegovih čuvara i terorista, te da je prevezen u bolnicu gde je nešto kasnije preminuo.

- Naoružani teroristi su danas posle podne izvršili napad na glavnog čoveka za istraživanje i inovacije u Ministarstvu odbrane - ističe se u saopštenju.

Šef dipomatije Mohamed Zarif osudio je ubistvo kao "akt državnog terora".

Foto: Fars News Agency / Tanjug/AP

Iranski ministar odbrane Amir Hatami napisao je na "Tviteru" da je ubistvo naučnika pokazatelj duboke mržnje iranskih neprijatelja prema Teheranu. Iranski vojni komandant Hosein Dehgan upozorio je da će Iran uzvratiti ubicama iranskog nuklearnog naučnika.

- Udarićemo kao grom na ubice ovog potlačenog mučenika i naterati ih da zažale zbog svoje akcije - naveo je Dehgan, koji je i vojni savetnik iranskog vrhovnog vodje Ajatolaha Alija Hamneja, a prenosi Rojters.

Foto: Fars News Agency / Tanjug/AP

Korisnici društvenih mreža u Iranu objavili su fotografije i video-snimke za koje tvrde da prikazuju mesto na kojem se navodno desilo ubistvo, a pojavili su se i izveštaji o eksploziji i pucnjavi u tom području.

Fahrizadeh je vodio iranski program "Amad", a Izrael i zapadne zemlje su tvrdili da je reč o vojnoj operaciji kojom se ispituje mogućnost proizvodnje nuklearnog oružja u Iranu. Mediji su ga prozvali "ocem iranskih bombi".

Foto: Fars News Agency / Tanjug/AP

Teheran je dugo tvrdio da je nuklearni program Irana mirnodopski.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je program "Amad" završen početkom dvijehiljaditih.