Dostupni linkovi

Krivokapić predstavio konačan prijedlog sastava nove Vlade Crne Gore


Mandatar Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović koji je predložen za potpredsjednika Vlade Crne Gore.
Mandatar Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović koji je predložen za potpredsjednika Vlade Crne Gore.

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić predstavio je konačan prijedlog njenog sastava.

Krivokapić je za potpredsjednika Vlade predložio Dritana Abazovića iz građanskog pokreta URA, lidera koalicije Crno na bijelo.

Za ministra odbrane je kandidovao profesoricu bezbjednosti Oliveru Injac, za ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, a ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Milojko Spaić je predložen za ministra finansija i socijalnog staranja, a četiri resora prosvjete, nauke, kulture i sporta bi trebala da budu spojena u jedno na čelu sa Vesnom Bratić.

Ministarka zdravlja bi po Krivokapićevom prijedlogu trebala biti Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja bi trebao biti Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, a ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Krivokapić je kazao da će glavni pregovarač sa EU biti određen oko 15. decembra.

Predloženi sastav bi trebao činiti 42. Po redu Vladu Crne Gore, o čemu bi poslanici trebalo da glasaju na zasjedanju 2. decembra.

"Ako za četiri godine budemo ostvarili bar 50 odsto onog što smo zamislili, primaći ćemo se dovoljno blizu da kvalitet života postane drugačiji", kazao je Krivokapić na konferenciji za medije, uz ocjenu da je riječ o ekspertskoj Vladi, te da je sada najvažnije da oni počnu sa radom.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 8. oktobra predložio Krivokapića za mandatara, nakon što je opozicija pobijedila na izborima održanim 30. avgusta.

Nakon tri decenije, Demokratska partija socijalista (DPS) je smijenjena s vlasti, a novu većinu u Parlamentu su preuzele tri koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo. Oni zajedno imaju 41 od 81 poslanika u novom skupštinskom sazivu.

XS
SM
MD
LG