Najnovije vesti
Vesti Svet
AstraZeneka se sprema za novo testiranje vakcine, britanski ministar poručuje: "NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST"

AstraZeneka se sprema za novo testiranje vakcine, britanski ministar poručuje: "NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST"

Britanski ministar za lokalne zajednice Robert Dženrik izjavio je danas da nema razloga za zabrinutost zbog podataka o efikasnosti potencijalne vakcine Univerziteta Oksford i kompanije AstraZeneka.

Slušaj vest
0:00/ 0:00

On je dodao da je potrebna nezavisna provera nakon što su kompanija AstraZeneka i Univerzitet Oksford priznali su da je došlo do greške tokom testiranja vakcine protiv korona virusa, što je pokrenulo mnoga pitanja o preliminarnim rezultatima koje su objavili.

- Mislim da nema razloga za brigu. Pisali smo komisiji koja će nezavisno proceniti tačnost i bezbednost vakcine - rekao je on, prenosi Rojters.

Kompanija i univerzitet objavili su prethodno da je njihova vakcina "veoma efikasna", ne pominjući zašto neki od učesnika u ispitivanju nisu dobili punu dozu prilikom prve od dve vakcinacije, piše časopis Tajm.

Pročitajte još

Zapravo se naknadno ispostavilo da je grupa koja je dobila manju količinu vakcine bila bolje zaštićena od dobrovoljaca koji su dobili dve cele doze.

Situacija u vezi sa Kovid-19 vakcinom koju razvija AstraZeneka je generalno ohrabrujuća, iako će biti potrebno novo testiranje, izjavio je danas predsednik AstraZeneke u Francuskoj Oliver Nataf.

- Smatramo da je ovo vrlo ohrabrujuće - rekao je Nataf za RTL radio.

Ipak, Astrazeneka se suočava sa pitanjem uspeha ove vakcine, dok neki eksperti kažu da to može ometati njegove šanse za dobijanje odobrenja za koriščene vakcine od strane EU i SAD, prenosi Rojters.