Nije svejedno: Zvezda juri bod za novi rekord

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.11.20. | 10:12

Crveno-beli izjednačili dostignuće iz 1992. godine i ostvarenje Partizana od pre četiri leta

Teoretski nije, ali suštinski Crvena zvezda je obezbedila 17. evropsko proleće u Evropi. Drugo u poslednje četiri godine, što je veliki rezultat. Teško je očekivati da će češki Liberec u poslednja dva kola imati maksimalan učinak, i uz sve to savladati srpskog šampiona sa četiri i više golova razlike.

Od kada je počela sa evropskim usponom Crvena zvezda je ispisala brojne stranice nove istorije, i podigla standarde. Pod vođstvom Vladana Milojevića crveno-beli su postali prvi klub koji je ušao u Ligu šampiona počevši kvalifikacije u prvom kolu. Zatim su postali prvi srpski klub koji je ostvario pobedu u elitnom takmičenju. Bilo je to 6. novembra kada je u Beogradu srušen Liverpul.

Izabrane vesti

Ekipa Dejana Stankovića nastavlja da korača stazama uspeha i rekorda. Prvi put u novijoj istoriji Zvezda je vezala tri evropske pobede, značajno se podigla na UEFA listi, ali daleko od toga da će crveno-beli biti rasterećeni u mečevima protiv Hofenhajma i Libereca. Naime, Zvezdi je potreban još bod da postavi novi srpski rekord kada su u pitanju rezultati u grupama UEFA.

Posle četiri kola u Ligi Evrope Crvena zvezda je izjednačila rekord kada su u pitanju rezultati srpskih klubova u grupnoj fazi. Do brojke od devet bodova, crveno-beli su stigli dva puta. Premijerno u sezoni 1991/92 kada je tim Vladice Popovića bio učesnik eksperimentalne Lige šampiona. Kao evropski šampioni crveno-beli su dva puta pobedili Panatinaikos i jednom Anderleht, što im nije bilo dovoljno da se plasiraju u finale. Na Vembli je otišla Sampdorija.

U svom drugom učešću u Ligi Evrope Crvena zvezda je osvojila takođe devet bodova. Dupla pobeda sa Kelnom, dva remija protiv BATE Borisova i još bod u sudaru sa Arsenalom, bili su dovoljni četi Vladana Milojevića za prvo evropsko proleće posle četvrt veka.

Sličnim dostignućem može da se pohvali Partizana. Klub iz Humske je 2015. godine dva puta tukao AZ Alkmar, trijumfovao i protiv Augzburga u Nemačkoj. Ipak, to nije bilo dovoljno crno-belima da se domognu eliminacione faze. Presudio im je poraz u poslednjem kolu protiv Augsburga.

 


tagovi

Dejan StankovićVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara