©Reuters
©Reuters

Od Jang Bojsa do Genta: Kad je teško pozovi Hercegovca...

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.11.20. | 09:23

Kako je Aleksa Vukanović ponovo postao čovek od poverenja

Navijači Crvene zvezde imaju stroge kriterijume kada je u pitanju željeni profil igrača. Voleli bi da u timu imaju 11 fudbalera sa mirnoćom Milana Borjana, magijom Aleksandra Kataija, bezobrazlukom Gelora Kange i osećajem za igru Dijega Falčinelija. Ipak, sinoćni meč u Gentu je pokazao da igrači i sa drugačijim karakteristikama mogu da odrade važan posao za tim i pomognu mu da dođe do velikog rezultata u evropskim utakmicama. Jedan od njih je i Aleksa Vukanović.

Izabrane vesti

Momak iz Gajdobre, poreklom iz Hercegovine, u protekle dve sezone, a zaključno sa sinoćnim okršajem na Gelamko Areni, iskristalisao se kao pravi igrač zadatka u crveno-belom dresu. Njegova uloga mogla bi da postane slična onoj koju je Nemanja Milić imao kod Vladana Milojevića u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2018/2019, pre toga i u pohodu kroz Ligu Evrope. Deluje smireno svakog trenutka kada se nađe na terenu, spreman da uvek maksimalno odradi posao u skladu sa svojim mogućnostima. Sinoć je pokazao da bi mogao da bude pravi džoker Dejana Stankovića. Vima de Dekera je naterao da na poluvremenu u svlačionici ostavi Džordana Botaku, a korektno je izašao na kraj i sa Kastro Montesom.

U jednom trenutku je delovalo kao da je višak u ovom timu Crvene zvezde i da će teško doći do svoje uloge, ali je bio strpljiv, baš kao i prošle sezone kada je zaigrao u finišu kvalifikacija, odradio ogroman defanzivni posao u Kopehnagenu, a onda i postigao gol vredan Lige šampiona protiv Jang Bojsa u Beogradu. Ove sezone nije bio na visini zadatka protiv Omonije, gde je zaigrao špica i udavio se u sopstvenoj nemogućnosti da probije bedem pred golom Kiprana, a onda je čekao sve do Genta i odlično odradio svoj deo posla.

"Rekao sam mu samo da mi veruje. Odmah posle Vojvodine sam mu rekao da razmišljam o tome da igramo s trojicom pozadi, on nešto povučenije. Rekao sam mu da se sprema psihički. Pitao sam ga: 'Je li mi veruješ?' Rekao je: 'Verujem.' A ja sam znao da će odigrati. I odigrao je perfektno. Obavio je fenomenalan posao. Videli ste posle i izmenu Genta, to je sve zbog njega", rekao je Dejan Stanković na konferenciji za novinare posle meča.

Vukanoviću sinoć nije bilo lako da zaigra na poziciji koju primarno pokriva Aleksandar Katai. Iako je pokrivao čitav bok i trudio se maksimalno da olakša posao Milošu Degeneku, imao je i nekoliko odličnih ofanzivnih akcija, pogotovo na startu meča. Uostalom, nakon njegovog dobrog prodora Zvezda je i došla do prvog kornera na utakmici posle kojeg je Njegoš Petrović evrogolom otvorio protivnika.

Koncentracija mu je pala samo u 32. minutu, kada je iz vida izgubio neugodnog Bezusa, a onda ga povukao. Srećom sudija Filip Glova mu je top prilikom progledao kroz prste, a po osmehu koji se tada našao na Vukanovićevom licu bilo je jasno da je Slovak bez problema mogao da pokaže na belu tačku. Da jeste, bivši igrač Napretka bi se najverovatnije našao u ulozi tragičara sinoćne utakmice, a to na osnovu svega viđenog u Gentu to nije zaslužio.

Vukanović je ove sezone došao u situaciju da je u Evropi proveo više minuta na terenu (193 minuta na četiri utakmice) nego u Superligi (186 minuta na šest mečeva). Kada se vrate nosioci igre verovatno će ponovo pasti u drugi plan, ali nema sumnje da će uvek biti spreman da uskoči u neku novu ulogu koju mu bude poverio Dejan Stanković.


tagovi

Aleksa VukanovićDejan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara