Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
SIRIJAC U BANJALUCI SLAVI KRSNU SLAVU Otkriva zašto migranti i domaći ne razumeju jedni druge

SIRIJAC U BANJALUCI SLAVI KRSNU SLAVU Otkriva zašto migranti i domaći ne razumeju jedni druge

Psiholog i kulturološki medijator Jamen Hrekes otkriva zašto će Iranac biti smrtno uvređen ako mu, u najboljoj nameri, pokažete „lajk“ i zbog čega često ne razumemo migrante.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jamen Hrekes Foto: Facebook
Jamen Hrekes

Ovaj mladi Sirijac, koji već godinama živi u Banjaluci, gde je nedavno diplomirao na Filozofskom fakultetu, sa studentima iz regiona je razgovarao o tome šta sve otežava komunikaciju između migranata i domaćeg stanovništva, piše Srpskainfo.

– Recimo, kod nas u BiH i u ovom regionu, kada nekom želite poslati podršku ili mu na nečem čestitati, pokazaćete uzdignut palac, poznat i kao „lajk“ na društvenim mrežama. Međutim, za Irance i za stanovnike još nekih zemalja to je teška uvreda. Ima isto značenje kao kad biste kod nas nekome pokazali srednji prst – objasnio je Jamen na veb razgovoru sa studentima, koji je organizavala Fondacija „Fridrih Eberet“ u BiH, u sklopu Političke akademije.

Da je razumevanje neverbalne komunikacije itekako bitno Jamen je, kao edukator, na treninzima objašnjavao i aktivistima koji pomažu migrantima u BiH, te predstavnicima institucija i profesionalcima, koji s njima dolaze u kontakt.

– Neke sudije su se iznenadile kada sam im rekao da u arapskom svetu kada neko govori glasno, maše rukama i gestikulira, to nije izraz agresije, nego znak da taj čovek govori istinu – rekao je Jamen.

Dodao je da mnoge stvari na takozvanoj balkаnskoj ruti zbunjuju i same migrante. Naprimer, u Grčkoj, kada odmahujete glavnom to znači „da“, a kada klimate to je „ne“ – sasvim suprotno nego u BiH ili Srbiji.

– Kako li su tek zbunjeni kada putuju iz Sarajeva u Banjaluku i kada na tom kratkom putu, u istoj državi, vide tri različite zastave. Nikako ne mogu skontati šta gde smeju, a šta ne smeju – objašnjava Jamen.

Sirijac iz Banjaluke na promociji knjige
Foto: Milkica Milojević / RAS Srbija
Sirijac iz Banjaluke na promociji knjige

Jamen Hrekes nije migrant, kao hiljade njegovih sunarodnika, koji se zlopate po drumovima i kampovima i bore se s krijumčarima.

U našu regiju je došao pre 11 godina, kako kaže – dobrovoljno, da bi započeo studije u Zagrebu. Kasnije se preselio u Banjaluku, gde je i ostao.

Javnosti je poznat po istraživanju u kojem je, s još dvojicom kolega s banjalučkog Filozofskog fakulteta, pokušao da otkrije šta migranti misle o ljudima u BiH, a šta domaće stanovništvo misli o migrantima.

Ispostavilo se da jedni o drugima ne znaju skoro ništa, ali da domaći imaju loše mišljenje o migrantima, dok migranti ne žele da ostanu u BiH.

Državljanin BiH

Jamen je čvrsto odlučio da ostane u Banjaluci. Odnedavno je državljanin BiH i kaže da je sretan što sada ima dve domovine.

– Prihvatio sam mnoge ovdašnje običaje, jer me je ovo društvo lepo prihvatilo i omogućilo mi da napredujem. Istina, još nisam stekao strah od promaje, ali možda će i to doći na red – kaže Jamen.

Tako njegova porodica odnedavno ima i svoju krsnu slavu. Porodica Hrekes slavi Svetog Vasilija Ostroškog.

– Mislim da smo mi jedni Sirijci koji slave krsnu slavu – navodi Jamen Hrekes.