Haos u diplomatiji Kosova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova imenovalo je danas četiri konzula koje je u sredu otpustila vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani, prenosi portal Reporteri i navodi da su konzuli imenovani bez otvaranja konzulata i mimo zakona i međunarodnih konvencija.

Osmani je prethodno najavila preispitivanje uredbi o otvaranju konzulata, ali MIP o tome i dalje ćuti, navodi portal.

Na osnovu zakona, ali i prema međunarodnoj praksi, generalni konzulati se ne otvaraju u glavnim gradovima u kojima postoje ambasade, a četiri konzula, koja je u sredu otpustila Osmani, imenovani su u glavnim gradovima u kojima Kosovo već ima ambasade, a neki od njih su imenovani i bez otvaranja konzulata, kao što je slučaj sa Tiranom, Ljubljanom i Torontom.

Pored otkaza konzulima, Osmani je obećala da će zaustaviti praksu otvaranja konzulata u gradovima u kojima postoje ambasade. Savetnik za medije vd predsednice Kosova Bekim Kupina rekao je da je diplomatska i konzularna praksa, zasnovana na Bečkoj konvenciji i međunarodnom zakonodavstvu, da osim u vrlo specifičnim slučajevima u istim gradovima ne postoje ambasade i generalni konzulati.

„Otvaranju tih generalnih konzulata nema nikakvo opravdanje – ni diplomatsko, ni finansijsko, ni logično“, rekao je Kupina, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari