Najnovije vesti
Vesti Hronika
VEĆA KAZNA ZA MANIJAKA KOJI JE POKUŠAO DA SILUJE NIŠLIJKU "Zeka" prolaznicu odvukao do napuštenih vagona, pa je napao, jedan potez SPASAO JE VEĆEG UŽASA

VEĆA KAZNA ZA MANIJAKA KOJI JE POKUŠAO DA SILUJE NIŠLIJKU "Zeka" prolaznicu odvukao do napuštenih vagona, pa je napao, jedan potez SPASAO JE VEĆEG UŽASA

Vladica Vojinović iz Niša zvani "Zeka" i "Uške" osuđen je u Višem sudu na šest godina zatvora jer je pokušao da siluje Nišlijku S. Ć. u blizini Glavne železničke stanice. Kako je nesrećna žena pružala veliki otpor i šutirala napasnika on je uspeo samo da je opljačka i uzme joj mobilni telefon vredan oko 100 evra i 300 dinara.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ovako izgledaju vagoni nakon jučerašnjeg požara Foto: Ana Paunković / RAS Srbija
Ovako izgledaju vagoni nakon jučerašnjeg požara
Palata pravde u Nišu
Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija
Palata pravde u Nišu

Reč je o ponovljenom suđenju na kojem je Vojinoviću izrečena za dve godine veća kazna, budući da je u prošlom sudskom procesu pred drugim sudskim većem dobio četiri godine zatvora.

Incident se desio 27. jula 2019. godine na delu delu pruge između Carine i Mašinske industrije. Vojinović je oglašen krivim da je S. Ć. ugurao između dva napuštena vagona i kada ga je upitala šta hoće od nje rekao joj „Hoću da te j....“

Pročitajte još

Nakon toga Vojinović je nesrećnoj ženi skinuo suknju i donji veš, pa je rukama odgurnuo zbog čega je S. Ć. pala na leđa na kamenje kraj pruge i zadobila lake telesne povrede. Okrivljeni Vojinović je skinuo pantalone i donji veš do kolena i pokušao da legne preko nje ali ga je oštećena nogom šutnula u genitalije. Dok je napadnuta žena ležala na zemlji on je iz njene torbice oduzeo 300 dinara i mobilni telefon marke „motorola Moto e4“ vrednosti 12.480 dinara, a pre nego što je pobegao u pravcu naselja Ledena Stena, namerno je rekao pogrešno ime kako bi zavarao trag: „Ja sam Igor, uzeo sam novac koliko mi treba za put, idem, ćao“.

Pet godina za pokušaj silovanja, godinu i po za tešku krađu

Veće sudije Mirka Draškovića oglasilo ga je krivim i utvrdilo kaznu od pet godina zatvora za pokušaj silovanja kao i za godinu i po dana za tešku krađu, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od šest godina zatvora u koju će mu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru 27. jula 2019. godine.

Pročitajte još

U prethodnom postupku Vojinović je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja silovanja i teške krađe, ali je Apelacioni sud u Nišu, razmatrajući žalbe, odlučio da se suđenje ponovi uz napomenu da je Viši sud pravilno utvrdio činjenično stanje vezano za pokušaj silovanja, ali da je potrebno precizno utvrditi i obrazložiti sve okonosti pod kojima se desila krađa.

"Krivi ste za oba dela koja vam se stavljaju na teret"

Sudija Drašković je objasnio da je u ponovljenom postupku izrečena veća kazna jer je za pokušaj silovanja minimalna sankcija pet godina bez mogućnosti ublaženja.

- Mi smo našli da ste krivi krivi za oba krivična dela koja vam se stavljaju na teret. Ova kazna je sada veća nego što je bila u prvostepenoj presudi. Prvostepena presuda je doneta uz jednu bitnu povredu krivičnog zakona na šta nije ukazao niko. Niti Vaš branilac niti je tužilaštvo ukazalao, ali je tada kod krivičnog dela silovanja utvrđena kazna koja nije mogla da se utvrdi u trajanju od tri godine zatvora. Minimalna kazna za ovo krivično delo je pet godina i za njega nema ublažavanja. Tužilaštvo je tražilo ukupnu kaznu od šest godina i 10 meseci, mi smo izrekli šest godina, što uopšte nije mala kazna - rekao je sudija Drašković koji važi za strogog, ali pravičnog sudiju.

On je objasnio da je u ponovljenom sudskom postupku izmenjen deo presude i navoda iz optužnice koji se odnosi na krađu, a koji ga ga je teretio da je delo počinio usled bespomoćnosti oštećene koja je ležala na zemlji, jer je utvrđeno da je izvršeno na drzak način.

- Samo u tom delu smo izvršili izmene, što se tiče prvog dela presude koja se odnosi na pokušaj silovanja, Apelacioni sud nije opovrgao te činjenice smatrajući da su nesporno utvrđene. Doneta je veća kazna jer je to ono što je zakonito - rekao je sudija Drašković.

Vojinović ima pravo žalbe na prvostepenu presudu u roku od 15 dana, kao i tužilaštvo.