Zvezda postaje evropski bauk (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.11.20. | 20:41

Srpski šampion slavio u Gentu i napravio verovatno ključni korak ka plasmanu u 1/16 finala Lige Evrope - 2:0

Ovde više nema nikakve slučajnosti, niti srećnih okolnosti. Crvena zvezda preti da postane ozbiljna nagazna mina i pravi bauk za klubove iz kvalitetnijih evropskih liga. Drugi put u samo tri nedelje srpski šampion je bacio na kolena belgijski Gent, eliminisao ga iz konkurencije za plasman u 1/16 finala Lige Evrope i došao na prag evropskog proleća. Do njega može da stigne čak i sa dva poraza u poslednja dva kola, ali samo ako bi onaj u Liberecu bio manji od četiri gola razlike. Ekipa Dejana Stankovića je večeras šokirala Belgijance golovima Njegoša Petrovića i Nemanje Milunovića u uvodnim fazama dva poluvremena, od čega je onaj mladog defanzivnog veziste iz prvog minuta utakmice bio za TV špice. Gent je napadao čitavu utakmicu, ali prilično jalovo, pa praktično nijednog trenutka nije bio u situaciji da pojuri pobedu koja bi ga ostavila u konkurenciji za drugo mesto u grupi L - 2:0 (1:0).

Crvena zvezda ne samo da je nadomak plasmana u nokaut fazu Lige Evrope, nego u poslednja dva kola može da pojuri i prvo mesto u grupi, koji bi joj doneo lakši žreb na proleće. Da li izabranici Dejan Stankovića mogu do tog cilja biće jasno za samo sedam dana, kada na stadion Rajko Mitić stiže prvoplasirani Hofenhajm (18.55), dužnik sa starta grupne faze takmičenja.

Izabrane vesti

Srpski šampion je uspeo da prebrodi sve komplikacije uoči ovog meča. Izostanci Aleksandara Kataija, Sekua Sanoga, Milana Rodića, Gelora Kange i Marka Gobeljića primorali su Dejana Stankovića da povuče nekoliko prinudnih rešenja. Miloš Degenek je tokom meča igrao i levog beka i zadnjeg veznog, dok je mesto Aleksandra Kataija zauzeo Aleksa Vukanović. Obojica su odradili važan posao na večerašnjoj utakmici.

Ekspresan pogodak Njegoša Petrovića prebacio je psihološki pritisak na domaćina i izazvao jasno vidljivu nervozu u redovima ekipe Vima de Dekera. Gent je napadao, ali u samoj završnici napada ozbiljno komplikovao, pa sve do samog finiša prvog poluvremena nije bilo konkretne opasnosti pred golom Milana Borjana.

Najveće probleme Zvezdinoj odbrani pravio je odlični Roman Bezus, koji se dobro kretao, konstantno izvlačio na stranu i uspevao da iznudi nekoliko faulova u opasnoj zoni. Ukrajinac je u 32. minutu pao u kanzenom prostoru gostiju posle povlačenja Alekse Vukanovića, ali srećom po crveno-bele taj kontakt nije video i slovački sudija Filip Glova ili je smatrao da to nije bilo dovoljno za najstrožu kaznu.

Sastav Dejana Stankovića nije uspevao u dovoljnoj meri da odgovori iz nekog od kontranapada, ali se dosta dobro držao u devanzivi. Ipak, sve je moglo da se promeni u 44. minutu kada je dlavom sa osam-devet metara udaljenosti gađao Osman Bukari, ali je briljantno reagovao Milan Borjan.

SlIčno se krenulo i u drugom poluvremenu. Vim de Deker je na početku drugog dela prvo poslao na teren Kostro Montesa, a potom i iskusnog Ođiđu Ofoea, kako bi do dodatno dobio na završnom pasu i pritisnuo goste. Bilo je opasno u 55. minutu, kada je mnogo više iz akcije mogao da izvuče opasni Bezus, a samo tri minuta kasnije Gent je ponovo kapitulirao. El Fardu Ben je odlično centrirao iz kornera sa leve strane, a odličan tajmig je imao Nemanja Milunović, koji je sa ivice peterca glavom pogodio mrežu nemoćnog Sinana Bolata. Visoki defanzivac je mnogo puta pokušavao ove sezone da se upiše u strelce iz sličnih situacija u evropskim utakmicama, ali je pogodio sada kada je to bilo najpotrebnije da se nokautiraju Belgijanci.

Ništa se suštinski nije promenilo ni u završnici meča, Gent je i dalje napadao i mučio se u svojo nemoći da zatrese mrežu Milana Borjana. U 65. minutu je veliku grešku napravio Veljko Nikolić, ali je udarac Bukarija išao direktno u golama crveno-belih. Da neće biti ništa od preokreta bilo je jasno u 71. minutu kada je indisponirani kapiten Genta Sven Kums ostao sam na desetak metara udaljenosti, ali je šutirao pored gola.

Stanković je morao da se snalazi u finišu utakmica. Mladi Eraković je zamenio Petrovića, pa je Degenek otišao u manevar. Spiridonovićev zadatak je bio da donese svežinu i brzinu u kontranapadima, a u završnici meča poslednje osveženje su bili Radulović i Boaći, koji su odmenili Vukanovića i Falčinelija.

Crveno-beli su večeras ostvarili prvu evropsku pobedu u Belgiji, došli do treće vezane pobede u grupnoj fazi Lige Evrope i sada je samo teorija deli od evropskog proleća.

GENT - CRVENA ZVEZDA 0:2 (0:1)

/Petrović 1, Milunović 58/

Gelamko Arena

Bez prisustva gledalaca

Sudija: Filip Glova (Slovačka)

GENT (5-3-2): Bolat – Botaka (od 46. Kastro-Montes), Hanhe-Olsen, Ngadeu-Ngađui, Fortuna, Mohamadi – Dorš, Ovusu (od 59. Ođiđa Ofoe), Kums (od 85. Džordž) – Bukari (od 66. Niangbo), Bezus.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Gajić, Pankov, Milunović, Degenek – Petrović (od 72. Petrović), Nikolić – Ben (od 72. Spiridonović), Ivanić, Vukanović (od 87. Radulović) – Falčineli (od 87. Boaći).

LIGA EVROPE – 4. KOLO

GRUPA L

Gent – Crvena zvezda 0:2 (0:1)

/Petrović 1, Milunović 58/

Liberec – Hofenhajm 0:2 (0:0)

/Baumgartner 77, Kramarić 89p/



tagovi

Njegoš PetrovićNemanja MilunovićDejan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara