Svijet

Rusi nude Englezima saradnju oko izrade vakcine

Rusi nude Englezima saradnju oko izrade vakcine
Foto: Tanjug/AP | Rusi nude Englezima saradnju oko izrade vakcine

MOSKVA - Tvorci vakcine Sputnjik V protiv virusa korona su danas rekli da bi AstraZeneka trebalo da napravi eksperiment sa ruskom vakcinom kako bi povećala efikasnost.

Rusi su rekli da je Sputnjik V efikasan 92 odsto, dok je AstraZeneka saopštila da je efikasnost njene vakcine bila 70 odsto na početku, a onda je taj procenat povećan na 90 odsto.

"Ako urade nova klinička testiranja, savjetujemo da kombinuju sa Sputnjikom, kako bi povećali efikasnost", napisali su na Twitteru tvorci ruske vakcine i dodali da kombinovanje vakcine mogu da se pokažu važnim za revakcinaciju, prenio je Rojters.

Prethodno je AstraZeneka saopštila da će imati 200 miliona doza do kraja 2020. godine.

Britanska vakcina je viđena kao jedna od najvećih nada za mnoge zemlje zbog niske cene vakcine (između tri i četiri dolara), ali i zbog toga što se može transporijtovati na normalnim temperaturama.

AstraZeneka će najvjerovatnije uraditi jos testova širom svijeta, rekao je Paskal Sorio za Bloomberg news, nakon što su počele da rastu sumnje u efikasnost ove vakcine.

Šef naučnog tima britanske vlade Partik Valans je rekao da je glavna poenta vakcine AstraZeneke da funkcioniše.

"Suština priče je da vakcina djeluje i to je vrlo uzbudljivo", rekao je Valans tokom brifinga sa premijerom Borisom Džonsonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije