Budisava za dve nedelje dobija vetrozaštitni pojas

19:11:00 26.11.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Sadnja vetrozaštitnog pojasa u Budisavi trebalo bi da bude završena u naredne dve nedelje. Vrednost projekta je 2,5 miliona dinara i realizuje ga Gradsko zelenilo. On je započet krajem 2019. godine, a rok za završetak radova je decembar 2020. godine.

Budisava za dve nedelje dobija vetrozaštitni pojas

foto: Grad Novi Sad

U pitanju je deo šireg projekta formiranja vetrozaštitnih pojaseva u poljoprivrednom rejonu na područjima svih katastarskih opština Grada Novog Sada. Ukupna vrednost podizanja svih vetrozaštitnih pojaseva iznosi preko 100 miliona dinara.

Prema rečima direktora Gradskog zelenila Miloša Egića, projekat podizanja vetrozaštitnih pojaseva u Budisavi biće realizovan u naredne dve nedelje i njime je obuhvaćena sadnja oko 14.500 sadnica viših i nižih vrsta u dužini od 14 kilometara.

Direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Saša Orlović je rekao da je danas istorijski trenutak za grad, jer je počelo podizanje vetrozaštitnih pojaseva koji imaju višenamenske funkcije.

- Pojasevi će biti podignuti na ukupno 209 hektara, odnosno 387 kilometra će iznositi dužina pojaseva i biće zasađeno oko 240.000 sadnica. Ovi podaci se odnose na kompletan atar, dakle celo područje Grada Novog Sada. Biće korišćene uglavnom domaće vrste sadnica, poput hrasta lužnjaka, kao i bagrem koji je dobar za ovo područje. Izborom vrsta sadnica želimo da pored zaštite od vetra utičemo i na biodiverzitet i tako praktično stvaramo jedan zeleni prsten oko grada. Kad bude formiran, naš zadatak je da ga dobro održavamo i čuvamo kako bi u potpunosti mogao da vrši svoju funkciju - rekao je Orlović.

Vetrozaštitni pojasevi doprinose smanjenju gubitka plodnih slojeva zemljišta, očuvanju njegove plodnosti i štite saobraćajnu infrastrukturu od snežnih smetova.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1000.0 mb
Vetar: 10 m/s, SE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?