26. novembar  2020. 19.32  | Izvor: RTV (Đorđe Nikolić)

Novi Sad dobija skoro 400 km vetrozaštitnih pojaseva

NOVI SAD -

Bezbednost saobraćaja i očuvanje poljoprivrednih i vodoprivrednih resursa ogleda se, između ostalog, u podizanju vetrozaštitnih pojaseva, koji su retkost kod nas. Ta slika u delu vojvođanske ravnice biće drugačija, jer će oko Novog Sada biti podignuta mreža od skoro 400 km vetrozaštitnih pojaseva.

video icon

Zavejani putevi, situacije opasne po život ljudi i uništeni usevi, rezultat su ekstremnih vremenskih prilika, ali i neulaganja u zaštitu u vidu vetrozaštitnih pojaseva duž saobraćajnica. Sagledavajući taj problem, Gradska uprava za privredu u Novom Sadu je pre četiri godine sklopila ugovor o izradi Studije sa Institutom za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, kojom je obuhvaćena površina od 209 ha i 387 km drvoreda na području katastarske opštine . Realizacija je počela u ataru Budisave, udaljenoj 20-ak km od Novog Sada.

bezbednost, saobracaj, magla

"Ovo je veliki projekat i to će se rešavati narednih godina, a sredstva su namenska i obezbeđuju se iz godišnjeg programa uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, odnosno od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta", kaže Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za privredu.

"Plan je da ovaj posao završimo za maksimalno 12 dana, sadi se 14.500 sadnica; žešlja, topola, grab", kaže Miloš Egić, direktor JKP "Gradsko zelenilo".

Vetrozaštitni pojasevi smanjuju udare vetra i formiranje smetova i tako smanjuju efekat eolske erozije. To se ogleda između ostalog kroz očuvanje najplodnijih čestica sa površine zemlje i uopšte zaštite životne sredine i biodiverziteta.

"Poznato je da je nemamo dovoljno drveća i šuma, ovo je tipičan poljoprivredni region i neophodno je da povećamo površine pod drvećem. Jedan od načina su vetrozaštitni pojasevi, nisu šuma, ali ipak je drveće koje vrši svoje funkcije i pored toga što vezuje ugljen dioksid, oslobađa kiseonik , povećava biodiverzitet, a razvijamo i druge delatnosti", kaže Saša Orlović, direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Novom Sadu.

Preporuka je da se drvoredi postavljaju i nadomak gradova, što je predviđeno i za Novi Sad. Plan je da se broj zelenih površina poveća za 10 procenata, a ta oblast biće regulisana Katastrom zelenih površina.

Srodne vesti