Ministarka za rad: Romi najbrojniji korisnici socijalne pomoći 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Romske porodice najbrojniji su korisnici mera socijalne pomoći, a zapošljavanje i pomoć u zapošljavanju najvažniji su putevi izlaska iz „začaranog kruga siromaštva“ – izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Darija Кisić Tepavčević.

Ona je na video-konferenciji povodom početka projekta „Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave u vreme pandemije COVID-19“ rekla da je broj Roma na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje već nekoliko godina ujednačen, oko 25.000.

Taj projekat sprovodi Nemačka razvojna agencija – GIZ u saradnji s Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Među merama su uvećan roditeljski dodatak za rođenje prvog i svakog narednog deteta, uvećan pristup dečijem dodatku, usluga porodičnog savetnika, formiranje timova za podršku deci.

Ministarka je ocenila da Romima i Romkinjama, zbog načina života i izolovanosti od društvenih tokova, nedostaju pravovremene informacije.

„Zbog toga pozdravljamo početak projekta sa željom da se što pre uspostavi valjani protok informacija neophodnih za sagledavanje epidemiološke situacije i prevencije od COVID-19 kod romskog stanovništva i drugih marginalizovanih grupa“, rekla je Кisić Tepavčević.

Dodala da je jedan od ključnih delova tog projekta informisanje o prevenciji i oporavku od COVID-19, i radno angažovanje i obezbeđivanje kontinuiranog izvora prihoda za Rome i druge marginalizovane grupe.

Ministarka je rekla da je 3.500 marginalizovanih porodica identifikovano u podstandardnim naseljima u 18 opština i gradova u Srbiji.

„Jedan od principa na kojima se zasniva vladina Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja odnosi se na prebacivanje težišta procesa implementacije mera sa nacionalnog na lokalni nivo“, rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da EU u procesu inkluzije Roma i Romkinja Srbiji pruža veliki doprinos, jer se neke od najvažnijih strateških mera realizuju kroz projekte koji se finansiraju iz IPA fondova.

Ministarka je rekla i da veruje da će projekat, koji će trajati do avgusta 2021. godine, u uslovima pandemije doprineti osnaživanju, zapošljavanju i jačanju položaja Roma i Romkinja i pripadnika drugih marginalizovanih grupa u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari