Kako kupotvati na Crni petak. Znamo da ga jedva čekate ali budite obazrivi jer se može desiti da platite možda čak i više.

Prema dosadašnjoj praksi veći deo proizvoda prodat na Crni petak mogao je da se kupi po toj istoj ceni ili čak jeftinije i drugim danima tokom godine, piše bbc.com. Zato ne kupujte panično, uporedite cene, razmislite da li vam je nešto potrebno čak i ako je jeftinije.

Ali gužve za Crni petak su neverovatne, pravo ludilo. Prethodnih godina bilo je čak i žrtava u toj jurnjavi i otimačini oko robe.

Pogledajte – Crni petak 2020 u Srbiji i najbolji popusti

Prema istraživanjima dve trećine kupovina u Britaniji je odloženo kako bi se kupovalo za Black Friday.

Istraživanja na tržištu su pokazala da su se samo po tri proizvoda kompanija Amazon, AO.com, Argos, Currys PC World i John Lewis prodavali jeftinije na Crni petak.

Mnoge kompanije imaju sniženja tokom cele godine. Tako se dešava da jeftinije kupujete nekim drugim danima nego na Black friday.

Ustanovljeno je recimo, da je u kompaniji John Lewis 70 do 78 proizvoda bilo jeftinije ili isto kao i na Crni petak u drugim prilikama.

Na primer, automat za kafu De’Longhi na Crni petak je koštao 1285 funti ali je ranije mogao da se kupi po istoj ceni ili manjoj i to u više navrata.

Slično je i sa Amazonom jer je preko polovine proizvoda bilo jeftinije ili se prodavalo po istoj ceni kao i za Crni petak.

Iz kompanije ističu da se trude da kupcima ponude robu po niskim cenama tokom godine i da organizuju sezonske popuste.

Ipak pazite da vas ne prevare. I to ne samo navodnim popustima.

Prevaratni postavljaju na lažne veb lokacije ponude i nude robu koja je neispravna ili nikada ne stigne do potrošača. To je obično elektronika, odeća.

Prema istraživanju panika oko kupovine za Crni petak ne stvara samo finansijske probleme već utiče i na psihčko zdravlje.

Budite pametni i razboriti, uzdržavajte se od nepotrebne kupovine.

Posebno pazite na zdravstvene preporuke oko nošenja distance, maski, dezinfekcije.