DRI: U Apatinu potrošeni milioni bez javnih nabavki, isplaćivan prekovremeni rad za zaposlene na bolovanju i godišnjem

Opština Apatin je u 2018. i 2019. godini izvršila nabavku usluga, dobara i radova u vrednosti od oko devet miliona dinara bez prethodno sprovedenog postupka javnih nabavki, utvrdila je Državna revizorska instituciji (DRI).
DRI: U Apatinu potrošeni milioni bez javnih nabavki, isplaćivan prekovremeni rad za zaposlene na bolovanju i godišnjem
Foto: 021.rs
Ugovori bez sprovedenog postupka javnih nabavki sklapali su se uglavnom sa Telekomom (fiksna i mobilna telefonija). Bez raspisivanja tendera nabavljane su i usluge štampanja i hrana i piće, a na isti način finansirane su popravke i održavanje sportskih objekata.
 
Prilikom sprovođenja postupka javnih nabavki ukupne vrednosti 130,7 miliona dinara utvrđene su materijalno značajne nepravilnosti. Najčešće nepravilnosti su izmena ugovora suprotno zakonu, zaključenje ugovora sa izvođačem koji je angažovao podizvođača radova, a koga nije naveo u ponudi i ugovoru. Takođe, konkursnom dokumentacijom su određivani dodatni uslovi za učešće u postupku javne nabavke u delu poslovnog i kadrovskog kapaciteta koji nisu u logičkoj vezi sa predmetom nabavke i koji su diskriminišući. Nisu objavljeni ni svi oglasi o javnim nabavkama, niti svi planovi i izmene plana javnih nabavki.
 
Dešavalo se i da predsednik opštine potpiše ugovore o radu i preuzme obaveze iako sredstva za rad, robu ili uslugu nisu obezbeđena, odnosno planirana u budžetu.
 
U Opštinskoj upravi Apatin je u 2019. godini ostvareno ukupno 374 sata prekovremenog rada, odnosno 25 sati mesečno. Međutim, uvidom u dokumentaciju Državna revizorska institucija je utvrdila da je za dva zaposlena lica obračunat prekovremeni rad (20 + 10 sati) iako oni u to vreme uopšte nisu dolazili na posao. Rukovodilac odeljenja za privredu i finansije dobio je dodatak za prekovremeni rad u vreme kada je bio na godišnjem, a informatičaru su plaćeni prekovremeni sati u vreme kada je bio na bolovanju.
 
Opština Apatin dužna je da otkloni otkrivene nepravilnosti i da sačini odazivni izveštaj u roku od tri meseca počev od dana uručenja izveštaja DRI.
 
Izveštaj DRI o pravilnosti poslovanja apatinske opštine u celosti možete pročitati OVDE.
  • Nosonja

    30.11.2020 16:31
    Kiša i krompiri
    Dzaba sve kada nikada niko u zatvor nece pogoditi. Kad to budem video vratiću se iz Sombora za Apatin...hahahahah
  • Apatiner

    29.11.2020 20:11
    Apatinski balvani
    Nije Apatin dotakao dno sa ovima sada. Apatin je bio dno dna još od kolonizacije pa naovamo.
  • smrdijestina

    27.11.2020 15:15
    Ocekivali ste drugacije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.