26. novembar  2020. 16.21  | Izvor: Tanjug

Projekat za poboljšanje uslova života Roma tokom korone

BEOGRAD -

Zapošljavanje i pomoć u zapošljavanju najvažniji su putevi izlaska iz siromaštva, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević na video konferenciji povodom početka projekta "Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave u vreme pandemije COVID-19".

Projekat će trajati do avgusta 2021. godine, a Kisić veruje da će u uslovima pandemije doprineti osnaživanju, zapošljavanju i jačanju položaja Roma i pripadnika drugih marginalizovanih grupa u Srbiji.

darija kisić

Kisić je istakla da resorno ministarstvo podržava mere usmerene na poboljšanje socijalnog i ekonomskog položaja marginalizovanih grupa, kao deo kontinuiranih napora za unapređenje njihovog položaja.

Rekla je da je broj Roma na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje već nekoliko godina konstantan - oko 25.000, dodajući da su romske porodice najbrojniji korisnici mera socijalne pomoći.

Navela je da su među tim merama uvećan roditeljski dodatak za rođenje prvog i svakog narednog deteta, uvećan pristup dečijem dodatku, usluga porodičnog savetnika i formiranje timova za podršku deci kojima se, dodaje, bavilo resorno ministarstvo.

Kisić je ukazala na značaj pokrenutog projekta jer, kako kaže, Romima zbog načina života i izolovanosti od društvenih tokova nedostaju pravovremene informacije.

"Zbog toga pozdravljamo početak projekta sa željom da se što pre uspostavi valjani protok informacija neophodnih za sagledavanje epidemiološke situacije i prevencije od Kovida 19 kod romskog stanovništva i drugih marginalizovanih grupa", navela je Kisić, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Dodala je da je jedan od ključnih delova tog projekta informisanje o prevenciji i oporavku od Kovida 19, kao i radno angažovanje i obezbeđivanje kontinuiranog izvora prihoda za Rome i druge marginalizovane grupe.

Projekat sprovodi Nemačka razvojna agencija - GIZ, a biće implementiran u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kisić je ukazala da Ministarstvo za rad godinama ima izuzetno uspešnu saradnju sa GIZ-om na projektima vezanim za sprečavanje diskriminacije romskog stanovništva i uklanjanja stereotipa u društvu koji se odnose na Rome.

Pozdravila je što se toj saradnji priključuje i NALED, a za dobrobit 3.500 marginalizovanih porodica koje su identifikovane u 18 opština i gradova u Srbiji i koje žive u podstandardnim naseljima.

"Jedan od principa na kojima se zasniva Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Vlade Srbije, odnosi se na prebacivanje težišta procesa implementacije mera sa nacionalnog na lokalni nivo", rekla je Kisić, navodi se u saopštenju.

Dodala je da EU u procesu inkluzije Roma Srbiji pruža veliki doprinos jer se neke od najvažnijih strateških mera realizuju kroz projekte koji se finansiraju iz IPA fondova.