Vesti

0

ZZS i GDF: Oporezivanje internet radnika ali po podsticajnim stopama

Autor: KP

Izvor: Beta

ZZS i GDF: Oporezivanje internet radnika ali po podsticajnim stopama

Izvor: Foto: Pixabay.com

"Takođe, da se, posle sprovedene javne rasprave, donese propis, koji će sistemski urediti ovu oblast. Podsticajima i progresivnim stopama oporezivanja od Srbije treba stvoriti poreski raj za IT usluge", naveli su u zajedničkom saopštenju.

Kako su naveli "ovih dana poreska uprava vrši pritisak na internet radnike, sa ciljem da od nijh naplati poreze i doprinose za poslednjih pet godina, ne zaboravljajući kaznenu kamatu ", pod obrazloženjem da je "nepravedno da ljudi koji ostvaruju 'fantastične' prihode ne budu oporezovani".

"Po Zakonu o poreskom postupku i administraciji PU je bila dužna da, ukoliko to ne učini fizičko lice po službenoj dužnosti, podnese poresku prijavu u ime tog lica. Zašto to nikada nije učinjeno? Pa zato što je PU bila svesna problema da se važeći poreski propis donet 2001. godine i ne odnosi se na IT usluge. Iz jednostavnog razloga - ovakve usluge tada nisu ni postojale", navedeno je u saopštenju.

Takođe je naglašeno da "sadašnji režim, koji je na vlasti već više od osam godina, bahato primenjuje normu koju je pregazilo vreme".

"Nedostaje im novac u državnoj kasi i pokušavaju da ga pronađu kod svakoga za koga pretpostavljaju da ga je zaradio, ne vodeći računa što tako ugrožavaju jedan važan deo naše privrede", upozorili su ZZS i GDF.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR