Ambasada SAD u Prištini: Političari na Kosovu da se ne mešaju u rad suda 1Ambasada SAD u Prištini Foto: Logo

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je danas političare na Kosovu da se ne mešaju u rad Specijalnog suda.

„Stav SAD je nepromenjen. Podržavamo rad i mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije Specijalizovanog tužioca i pozivamo sve zainteresovane da im omoguće da nastave svoj rad bez bilo kakvog mešanja“ , navodi se u saopštenju američke ambasade, prenosi RTK.

U aprilu 2014. godine američka ambasada zatražila je od članova kosovske skupštine da glasaju o ustavnim promenama, koje bi omogućile uspostavljanje Specijalizovanih komora, poznatih kao Specijalni sud.

U to vreme, ističe se, SAD su smatrale da Kosovo mora da pokaže svoju posvećenost nepristrasnom pravnom procesu prihvatljivom za međunarodnu zajednicu, koji bi dao epilog tvrdnjama u izveštaju Saveta Evrope iz 2010, a godinu dana kasnije 82 poslanika kosovske skupštine glasala su za uspostavljanje Specijalnog suda.

„Svet traži da Kosovo bude posvećeno pravnom procesu koji može nepristrasno da reši ove navode“, navodi se u saopštenju.

Dve godine kasnije, 2017. godine, 43 poslanika sazvala su vanredno zasedanje Skupštine radi ukidanja Specijalnog suda. Tadašnji američki ambasador na Kosovu Greg Delavie upozorio je na ozbiljne posledice po one političare koji su mislili da podrže tu inicijativu.

„Ovaj je užasan primer slučaja kada lični interesi prevladavaju nad opštim dobrom i interesima Kosova kao države. Da budem jasan, poslanici koji podržavaju ovu inicijativu i političari koji je vode, uprkos njihovim negiranjima, biće podložni određenim i oštrim posledicama ako ova inicijativa uspe. Oni to znaju. Rekli smo im to“, rekao je tada Delavie.

Godinu dana posle polovične inicijative za raspuštanje Specijalnog suda, u decembru 2018. godine, Specijalizovano tužilaštvo počelo je da poziva bivše komandante i vojnike OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari