Svet

0

Azerbejdžan traži isključenje Francuske iz posredničke grupe za Nagorno-Karabah

Autor: KP

Izvor: Beta

Azerbejdžan traži isključenje Francuske iz posredničke grupe za Nagorno-Karabah

Izvor: Foto: Beta, AP / Sergei Grits

Azerbejdžanski poslanici su svojoj vladi preporučili da od Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izbaci Francusku iz Grupe iz Minska, a Vladu da revidira političke i ekonomske odnose s Francuskom.

OEBS je Grupu iz Minska osnovao 1990-ih, posle prvog rata Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha.

Gornji dom francuskog parlamenta, Senat u sredu je usvojio rezoluciju o "priznavanju Republike Nagorno-Karabaha". Za rezoluciju, koja je više simbolična jer nema obavezujući karakter, glasalo je 305 poslanika, jedan je bio protiv, a 30 uzdržanih.

Nagorno-Karabah je svoju nezavisnost proglasio pre 30 godina, ali to ne priznaje nijedna država, čak ni Jermenija koja pruža najveću podršku tom regionu.

U rezoluciji francuskog Senata se "osuđuje vojna agresija Azerbejdžana izvedena uz podršku turskih vlasti i stranih plaćenika" i poziva na povlačenje tih snaga s područja gde su sukobi izbili 27. septembra, a završeni 9. novembra mirovnim dogovorom.

Nagorno-Karabah, gde uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana što je dovelo do rata koji je 1990-ih godina odneo 30.000 života. Od tada povremeno izbijaju sukobi kakav je najnoviji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR