Stadion Napolija (© Reuters)
Stadion Napolija (© Reuters)

Dobro došli na stadion Dijego Armando Maradona: Tamo poteze četkicom pamte u Luvru najvećih umetnika

Vreme čitanja: 2min | čet. 26.11.20. | 14:13

Emotivni oproštaj predsednika Napolija od najveće legende kluba

Izgrađen je posle Drugog svetskog rata, od 1948. nosi ime San Paolo. Još samo koji dan. A onda će se stadion Napolija zvati – Dijego Armando Maradona.

U čast najvećeg koji je ikad nosio svetloplavi dres kluba sa juga Italije.

Izabrane vesti

Ideja je pokrenuta u sredu veče, neposredno posle vesti o smrti legendarnog Argentinca, a realizacija je otpočela tokom četvrtka, pošto su gradske vlasti za ponedeljak zakazale sednicu na kojoj bi sve trebalo da postane zvanično.

Predlog je, između ostalog, u javnosti izneo i predsednik Napolija Aurelio de Laurentis, koji se emotivnim pismom oprostio od El Pibea.

Dragi Dijego, ostavio si ogromno nasleđe ljudskosti oličene u krhkosti, snazi, bezuslovnoj ljubavi za životom i bližnjima. Bio si jedinstven i neponovljiv primer. Tvoje slabosti, mrlje i greške jednake su neizmernoj veličini, koja sve prethodno poništava i pretvara u mit.

Mnogi su govorili da si sinteza genijalnosti i nepromišljenosti. Poput slikara pred štafelajom, tvoji jedinstveni potezi četkicom će se pamtiti u Luvru najvećih umetnika. Kao nemirni Karavađo kome se nesmotrenost oprašta pred njegovom neizmernom veličinom. Bilo bi pravedno da stadion San Paolo nazovemo tvojim imenom, kako bi i dalje bio sa nama, da svedočimo kakvim stazama korača tvoj tim. Tvoje godine su neizbrisive u sećanju Napolitanaca. Predstavljao si simbol iskupljenja i željenog vaskrsenja. Hvala ti, Dijego, bio si i u vek ćeš biti s nama“, napisao je De Laurentis.

Na drugom kraju Evrope, trener Marselja Andre Vilas-Boas predložio je čelnicima FIFA da donesu propis kojim bi se „desetka“ – taj mitski broj u kome se Maradona proslavio – povukla iz upotrebe u svim klubovima sveta. Da niko nikad više ne nosi „desetku“.

Možda ima smisla, ali teško je izvodljivo. Svakako komplikovanije od promena imena stadiona.



tagovi

NapoliAurelio De LaurentisDijego Armando Maradona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara