Smrt Dijega Maradone: Od siromaštva, preko boga Napulja i "zlatne boginje", do brojnih poroka

Trodnevna nacionalna žalost započela je u Argentini pošto je Maradona umro u sredu u 60. godini.

 

Diego Maradona and Ossie Ardiles playing for Argentina in 1982
Getty Images

 

Današnji fudbalske superzvezde Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo „ne mogu ni da sanjaju" da će im se diviti kao što su se divili Dijegu Maradoni, kaže njegov bivši saigrač iz Argentine Osvaldo Ozi Ardiljes.

Trodnevna nacionalna žalost započela je u Argentini pošto je Maradona umro u sredu u 60. godini.

Njegovo telo će za to vreme biti izloženo u predsedničkoj palati u Buenos Ajresu.

„Biti Dijego Maradona bilo je neverovatno lepo", rekao je Ardiljes za BBC.

„Ali, s druge strane, to nije bilo nimalo lako, od ranog detinjstva bio je izložen medijskoj pažnji. Nije imao normalno detinjstvo, nikada nije proživeo normalne tinejdžerske godine", istakao je on.

Maradona, koji je igrao za Boka Juniors, Barselonu, Napoli, bio je kapiten kada je Argentina pobedila na Svetskom prvenstvu 1986. godine, postigavši čuveni gol nazvan „Božja ruka" protiv Engleske u četvrtfinalu.

Bivši vezni fudbaler Totenhema Ardiljes, koji je igrao zajedno sa Maradonom na Svetskom prvenstvu 1982. godine, rekao je da je bio „bog" u Argentini, u Napulju i širom sveta.

„Ostaće upamćen kao genije u fudbalu", dodao je.

„Fudbaleri poput [napadača Juventusa i Portugalije] Ronalda ili poput [napadača Barselone i Argentine] Mesija ne mogu ni da sanjaju da imaju takvu vrstu divljenja. To je bio fenomen."

 

A fan wearing a Maradona Argentina shirt looks at a tribute in Buenos Aires
Getty Images

 

Reagovanja u svetu

Maradona je preminuo u sredu oko podneva po lokalnom vremenu u kući u Tigreu, blizu Buenos Ajresa.

Bivši kapiten i selektor Argentine ranije u novembru imao je uspešnu operaciju krvnog ugruška u mozgu i trebalo je da se leči od zavisnosti od alkohola.

Mesi i Ronaldo bili su među prvima kojima su odali počast, dok je brazilski fudbalski velikan Pele rekao da se nada da će jednog dana „zajedno igrati fudbal na nebu".

Trener Mančester Sitija Pep Gvardiola rekao je da je Maradona „učinio svetski fudbal boljim".

„Pre godinu dana u Argentini video sam transparent sa natpisom: 'Bez obzira šta si uradio sa sopstvenim životom, Dijego, važno je šta si uradio za naše živote", dodao je Gvardiola.

„Savršeno izražava šta nam je taj čovek podario. Čovek zabave, zadovoljstva i posvećenosti fudbalu".

Maurisio Poketino, bivši trener londonskog Totenhema i argentinski reprezentativac, rekao je da je „slomljen od bola".

„Dijego, bio si moj heroj i prijatelj. Imao sam tu sreću da sam s tobom delio život i fudbal".

Od Maradone se oprostio i papa Franja, Argentinac, veliki ljubitelj fudbala, koji je naveo da će se u molitvama sećati Dijega.

 

A mother and son mourn Maradona outside La Bombonera
Getty Images

 

Reagovanja u Srbiji i na Balkanu

Brojni ljubitelji fudbala opraštaju se na društvenim mrežama od Maradone, internet je pun snimaka Dijegove pesme iz filma Emira Kusturice, gola protiv Crvene Zvezde 1982, a ima i fotografija Maradone sa crveno-belim dresom.

„Za jedan takav život bila su potrebna dva srca, ne jedno", izjavio je režiser Emir Kusturica za Novosti.

„Biće bržih igrača, biće boljih golgetera ali ćemo teško gledati fudbalera kojeg ćemo toliko voleti", dodao je.

Za to vreme ispred ambasade Argentine u Beogradu ostavljene su ruže, a od Maradone su se oprostili i brojni igrači bivši fudbaleri koji su protiv njega igrali.

Uglavnom se pominju dve utakmice - prva je protiv Crvene zvezde u Beogradu 1982. godine u tadašnjem evropskom Kupu pobednika kupova.

„Moja generacija je imala sreću da se četiri puta sastane sa ekipama u kojima je igrao Maradona", izjavio je za Sport klub Vladimir Petrović Pižon.

„Bila je čast sresti se sa njim na terenu i deliti megdan, ko to nije osetio mnogo je propustio, bez obzira na krajnji rezultat na semaforu, bez obzira na sve".

U tom čuvenom meču protiv Maradona je postigao jedan od najlepših golova viđenih na beogradskoj Marakani - sa ivice šesnaesterca lobovao je golmana Aleksandra Diku Stojanovića i dobio aplauz prepune beogradske Marakane.

„Gde da zaboravim... I kad bih se trudio, ne bih mogao, zato što su me prijatelji stalno podsećali i zadirkivali zbog onog Maradoninog velemajstorskog loba", izjavio je Stojanović posle Maradonine smrti.

„I sve to primao sam dostojanstveno, zato što je to bio gol najboljeg među najboljima na ovoj planeti.

Kako kaže, Maradona je pokušao isto i na revanšu u Barseloni, ali je on tada jednom rukom uhvatio loptu.

„Gledao me je sekunde, dve i namignuo. Car. Veliki, neponovljivi Dijego Armando Maradona", istakao je Aleksandar Stojanović za Sport klub.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC